Primăria Bistrița vrea să amenajeze piste pentru cicliști pe Dealul Budacului

Primăria Bistrița intenționează să amenajeze, prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), piste pentru cicliști pe Dealul Budacului.

În acest sens, în ședința de joi a Consiliului Local Bistrița va fi supus aprobării proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița, Dealul Budacului”. Ulterior, în vederea obținerii finanțării, municipalitatea va depune proiectul pe componenta 10 – Fond Local din cadrul PNRR.

”Proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița, Dealul Budacului” are ca scop amenajare piste pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare pe drumul județean 173C, care face legătura între pistele de biciclete ce se realizează prin proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 și limita administrativă a Municipiului Bistrița, pe o lungime de 3,98 km. Prin proiect se vor realiza piste pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare, reconfigurând drumul județean 173C pe o lungime de 3,98 km. Implementarea proiectului va conduce la crește atractivității orașului pentru deplasările cu bicicleta prin extinderea rețelei de piste pentru biciclete. Ȋn acest mod crește gradul de siguranță pentru deplasările cu bicicleta, se poate diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și scad emisiile de echivalent CO2 din transport. Suplimentar, propunerea este corelată cu investițiile realizate de Primăria Municipiului Bistrița în ultimii ani, respectiv proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1”, care se află în implementare”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi analizat în ședința Consiliului Local Bistrița.

Valoare totală a proiectului este de 796.000 euro (3.918.469 lei).

Municipiul Bistrița se află în plin proces de dezvoltare a infrastructurii destinate bicicletei, ce va asigura deplasarea ușoară și în siguranță a bicicliștilor pe teritoriul municipiului.

În perioada de programare 2014 – 2020, municipiul Bistrița a demarat implementarea unor proiecte pentru promovarea transportului public și a mijloace alternative de mobilitate (deplasări cu bicicleta), respectiv: Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1, Reconfigurarea axei de transport public pe traseul strada Gării – Bulevardul Decebal – strada Andrei Mureșanu – strada Năsăudului.

De asemenea, în cadrul procesului de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bistrița au fost propuse și alte proiecte pentru promovarea mijloacelor alternative de mobilitate (deplasări cu bicicleta), proiecte ce vor extinde rețelele de piste pentru biciclete, respectiv:

  • Coridor verde de mobilitate urbană în centrul istoric și municipiul Bistrița, ce prevede amenajarea pistelor de biciclete și a străzilor de tip shared-space pe străzile Vasile Nașcu, George Coșbuc, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ciprian Porumbescu, Alexandru Vlahuță, Nicolae Titulescu, Dogarilor, Mihail Kogălniceanu și Țibleșului;
  • Coridor de mobilitate durabilă aferent râului Bistrița, ce prevede crearea unui culoare verde de mobilitate destinată bicicliștilor și pietonilor, precum și extinderea infrastructurii ciclistice pe întreg coridorul de mobilitate creat și racordarea acesteia la rețeaua aflată în curs de implementare.