Primăria Bistrița vrea să amenajeze un centru de date într-un fost punct termic situat în spatele cinematografului Dacia; locatarii blocurilor din zonă se opun

Consiliul Local Bistrița a aprobat joi, în ședință ordinară, un proiect de hotărâre care prevede schimbarea destinației unui fost punct termic de pe strada Gării din municipiu. Aici ar urma să fie amenajat un centru de date, dar locatarii blocurilor din zonă nu sunt de acord cu ideea municipalității.

În timpul ședinței, doi reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zonă au luat cuvântul și au explicat Consiliului Local Bistrița că se opun acestui proiect, motivând că așteptau ca în locul fostului punct termic să fie amenajate parcări.

”Am fost foarte surprinși de această propunere. (…) În zonă există Winmarkt, există Centrul Cultural Dacia, magazine, trei sedii ale unor bănci, dar nu sunt locuri de parcare. (… ) Așteptăm să retrageți acest proiect și să amenajați o parcare etajată sau măcar câteva locuri de parcare care să rezolve situația în această zonă”, a spus Doru Szekely, președintele Asociației de proprietari de pe strada Gării nr. 30.

O intervenție a avut și Alexandru Toniuc, care a afirmat că poate ar fi necesară o dezbatere publică pe această temă și a subliniat că oamenii nu sunt de acord cu această idee.

Am dorit doar să marchez că ceea ce doriți să faceți este împotriva cetățenilor din zonă, în special a celor din blocul Turn, căruia acel punct termic îi era alocat. Tot ce se face împotriva dorinței cetățenilor ajunge mai devreme sau mai târziu la coș. Și avem deja un exemplu chiar recent de mare proiect eșuat în zonă”, a spus Alexandru Toniuc.

La rândul său, primarul Ioan Turc a prezentat câteva argumente în baza cărora municipalitatea a luat decizia de a amenaja un centru de date în locul fostului punct termic de pe strada Gării.

”Avem nevoie de un centru de date care să corespundă condițiilor de temperatură, umiditate și securitate și în care se vor amplasa serverele care vor stoca bazele de date ale Primăriei pentru diferite proiecte. Mă refer la sisteme digitale, (…) PUZ-ul digital pentru care am aplicat pe PNRR, sistemele de monitorizare a traficului în oraș, sistemele de monitorizare a siguranței cetățeanului, cele de monitorizare ale viitoarelor insule verzi, adică a noilor platforme pentru colectarea gunoiului, care vor avea un concept diferit față de ceea ce există astăzi. Vor fi platforme îngropate, cu monitorizare video, cu camere inteligente, care vor furniza o serie de date importante pentru operatori și pentru autoritatea locală. Avem de gând să integrăm bazele de date ale Primăriei cu cele ale altor instituții. Suferim enorm din cauza acestei lipse de interoperabilitate. Oportunitatea pentru amplasarea pe această locație este dată de accesul facil în zonă, prin legarea centrului de date cu alte noduri importante din oraș prin rețeaua de fibră optică. Amplasarea acestui centru de date la Slătinița, de exemplu, este nefezabil pentru că acest centru presupune realizarea unei rețele sub forma unei pânze de păianjen care va lega centrul de alte instituții sau locații”, a explicat Ioan Turc.

Edilul a completat că structura clădirii permite configurarea facilă a spațiului interior, starea structurii fiind una bună. De asemenea, un alt avantaj este că în incinta clădirii există un post trafo.

De ce nu luăm în calcul amenajarea unei parcări astăzi? Pentru că, în urma analizelor pe care le-am făcut inițial, acest punct termic l-am avut în vedere pentru demolare și edificarea unei parcări pe mai multe etaje. Din toate analizele pe care le-am făcut cu specialiști, cu proiectanți, am ajuns la concluzia că nu putem face acest lucru din câteva motive. Cel mai important se referă la accesurile la spațiile comerciale amenajate în blocul Turc. Nu poate fi imaginată o parcară fără a obtura aceste accesuri. În schimb, demolarea și realizarea a câtorva locuri de parcare la sol nu rezolvă problema sub nicio formă. Știu că e o nevoie mare de locuri de parcare, nu numai acolo, ci în tot orașul. De aceea avem un proiect foarte serios legat de amenajarea de locuri de parcare. Anul trecut, am amenajat peste 500 de locuri de parcare. Unii pot spune că e puțin, alții poate apreciază că totuși s-a făcut un efort substanțial. Proiectele noastre vizează amenajarea a circa 1.500 de noi locuri de parcare în tot orașul. Pentru dumneavoastră, cei care locuiți în zonă, avem o soluție cu caracter temporar. Primăria deține un teren lângă calea ferată, teren care a fost cumpărat în vederea edificării Centrului Intermodal. Pe acest amplasament putem amenaja câteva zeci de locuri de parcare. Am discutat cu colegii de la Direcția de Servicii Publice și vom face acest lucru cât mai repede posibil. Nu ne canibalizăm pe 4,5,6,7 locuri de parcare, ci încercăm să venim cu un număr mai mare de parcări, cel puțin până vom începe lucrările la pasajul subteran, proiect pe care l-am depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny, dar care mai durează puțin”, a mai adăugat primarul Ioan Turc.

Ulterior, și consilierul PMP Ștefania Stere a intervenit pe acest proiect și a cerut retragerea lui de pe ordinea de zi. În opinia consilierului PMP, un astfel de centru de date poate fi realizat în oricare altă locație.

Însă, cu toate dezbaterile pe marginea acestui proiect, consilierii l-au aprobat în cele din urmă cu 14 voturi pentru.

One comment

  1. Pe vremea fostului primar PSD-ist Ovidiu Cretu, primăria Bistrița a câștigat în instanță, după ani întregi de procese, 26 dintre cele 32 de foste puncte termice din oraș, dar pentru că nu a existat o viziune clară, acestea au avut destinațiile schimbate în mai multe rânduri. Pe de alta parte, nu există nici surse de finanțare certe pentru aceste obiective, cu toate că aceste imobile au potențial enorm pentru a fi transformate în grădinițe, săli de sport, parcări supra-etajate etc. De fiecare dată s-au pus sperante iluzorii de finanțare cu bani europeni.
    De altfel primăria a mai pus ochii pe punctul termic din spatele blocului Dallas de pe strada Gării unde intentiona să amenjeze un Dispecerat Operativ al Poliției Locale investiție ce se nu a fost realizată din lipsa finanțării . Acum vine cu o altă năzbătie si primarul Ioan Turc, care vrea amenajarea unui centru de date pentru municipalitate în clădirea dezafectată a punctului termic respectiv, spre numultumirea locatarilor din zonă care se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de parcare.
    Primarul Ioan Turc nu prea stie ce vrea. El vorbeste despre nevoia de spatii pentru amplasarea serverelor necesare gestionării bazei de date, de parcă aceste servere ar fi niste pietre de moară. În principiu, serverul este un computer de rețea de vârf care gestionează dispozitivele conectate (clienți) și accesul acestora la mai multe aplicații ca resursă centrală, în timp ce o bază de date este un depozit care acceptă prelucrarea datelor de back-end a aplicației. Serverul de baze de date este un computer care găzduiește una sau mai multe baze de date și gestionează accesibilitatea între client și sursa de date printr-o rețea. Un singur server este capabil să gestioneze simultan mai multe funcții, atâta timp cât specificațiile hardware corespund cerințelor rețelei. Pentru companiile mari de întreprinderi și pentru centrele de date, serverele sunt montate în “rackspace” și sunt concepute pentru o anumită funcție de server. Montajul “Rack-mounted server”-ul este suplu, folosind mai puțin spațiu și capacități avansate pentru “Office” si hard disk-uri fără a perturba rețeaua.
    Prin urmare, o astfel de bază de date pentru un oras ca Bistrita poate fi amenajată cu usurintă in spatii disponibile fără a fi nevoie de constructii speciale. Cele mai adecvate spatii ar putea fi foste centrale telefonice ale Romtelecom sau foste centre teritoriale de calcul, care in prezent sunt dezafectate, dar dispun si de retele de telecomunicatii.