FOTO: arhivă

Primăria Bistrița vrea sistem inteligent pentru managementul traficului; investiția este de circa un milion de euro

Primăria Bistrița va solicita finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru un proiect care vizează implementarea unui sistem inteligent pentru managementul traficului în municipiu. Investiția este estimată la circa un milion de euro. 

Proiectul ‘Extindere sistem de management al traficului în municipiul Bistrița, etapa 2’ are ca scop îmbunătățirea capacității administrației publice de a gestiona traficul la nivel local, precum și creșterea atractivității serviciilor de transport public local în detrimentul autovehiculului personal. În cadrul implementării proiectului, se vor achiziționa echipamente care permit interoperabilitatea cu sistemul de management al traficului care va fi implementat prin cele două proiecte aflate în curs de execuție prin POR 2014-2020, Linia Verde și Reconfigurarea străzilor Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului, cu rolul de a-l completa. Propunerea continuă abordarea folosită până acum în municipiu, de a permite dirijarea circulației prin intermediul girațiilor și nu propune modificarea sau remodelarea intersecțiilor în care au fost amenajate girații. Propunerea implică asigurarea posibilității de acordare a priorității de trecere pentru vehiculele de transport public local prin sensurile giratorii. Suplimentar, propunerea este corelată cu investițiile realizate de Primăria Municipiului Bistrița în ultimii ani, respectiv intervențiile pentru promovarea deplasărilor active în zona centrală a orașului, precum și cele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș”, precizează Primăria Bistrița.

Pentru extinderea sistemului inteligent de prioritizare a transportului public, sunt necesare următoarele:

  • introducerea semaforizării pentru autovehicule, pietoni și bicicliști în apropierea sensurilor giratorii;
  • montarea senzorilor inteligenți care pot comunica / recunoaște vehiculele de transport public;
  • dotarea vehiculelor de transport public cu senzori care comunică cu cei instalați pe carosabil;
  • introducerea dotărilor suplimentare pentru trecerile de pietoni semaforizate, astfel încât să permită acordarea priorității autobuzelor / microbuzelor;
  • extinderea dotărilor centrului de comandă și asigurarea software-urilor necesare, altele decât cele achiziționate în cele 2 proiecte aflate în curs de implementare.

Valoarea totală a proiectului este de 4.922.700 lei fără TVA, municipalitatea urmând să solicite finanțare prin PNRR pentru această investiție.