Primăriile primesc bani de la Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi. Ce sumă i-a fost repartizată județului Bistrița-Năsăud?

 -  -  1652


 

 

În anul 2019, pe teritoriul României, unele unităţi administrativ – teritoriale au fost afectate de precipitaţii sub formă de averse, cu regim torenţial, însoţite de descărcări electrice. Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor și topirea zăpezii au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza unor unităţi administrativ – teritoriale din 27 de judeţe: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute pe raza acestor judeţe au generat inundaţii, alunecări de teren, au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele și malurile de apărare, structura drumurilor județene, drumurilor comunale, podurilor, podețelor, digurilor și punților pietonale.

Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate.

În județul Bistrița-Năsăud au fost afectate drumuri, străzi, poduri, podeţe şi reţele de alimentare cu apă din unitățile administrativ-teritoriale din județ. Autorițățile locale au estimat că pagubele se ridică la circa 34 de milioane de lei și au solicitat bani de la Guvern în vederea remedierii problemelor. Lista completă a obiectivelor pentru care s-au solicitat fonduri poate fi consultată AICI.

Pentru a veni în sprijinul unităților administrativ – teritoriale din județele afectate de calamități, Guvernul României a aprobat, marți, alocarea sumei de peste 164 de milioane de lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2019 (inundaţii şi alunecări de teren), informează Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Fondurile au fost solicitate de unităţi administrativ-teritoriale din cele 27 de judeţe.

În urma solicitărilor, cu toate că județul Bistrița-Năsăud a estimat că ar avea nevoie de 34 de milioane de lei, din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului i-a fost repartizată suma de 8,7 milioane de lei, conform Monitorului Oficial al României din data de 18 septembrie 2019.

Astfel, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, banii au fost împărțiți pe unități adminisrativ-teritoriale.

Iată ce primării vor primi fonduri și pentru ce tip de lucrări:

Așadar, banii urmează să fie utilizați pentru refacerea unor poduri de pe câteva drumuri județene, a unor podețe și punți pietonale din mai multe localități de pe raza județului.

0 notes
777 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *