Primăriile vor fi obligate să doteze școlile cu pubele speciale pentru colectarea selectivă. ”Nu ne oprim aici! Vom verifica dacă primarii respectă cadrul legislativ!”

 

 

Primăriile din întreaga țară vor fi obligate să asigure fondurile necesare pentru dotarea unităților de învățământ cu pubele speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a anunțat, vineri, deputatul USR Cristina Iurișniți, care a adăugat că măsura este cuprinsă în inițiativa legislativă adoptată deja de Parlament, care prevede implementarea unor măsuri privind colectarea selectivă în școli.

”Miercuri, în Plenul Camerei Deputaților a trecut legea colectării selective în școli pe care am inițiat-o alături de 50 de parlamentari din tot spectrul politic. Este vital să educăm tinerii noștri. Acest lucru trebuia să fie făcut de zeci de ani. Noi reparăm acum după guvernările toxice ale partidelor vechi de pe scena politică. Dacă nu era această nevoie, nu veneam cu această propunere legislativă pentru că până la urmă totul pornește de la educație. Această inițiativă vine tocmai pentru a educa tânăra generație în contextul necesității implementării unor politici educaționale de mediu pentru colectare selectivă începând încă din școală”, a declarat Cristina Iurișniți, într-o conferință de presă. Propunerea legislativă a fost depusă în urmă cu un an, însă circuitul legislativ a făcut ca abia acum aceasta să fie adoptată.

Astfel, după promulgarea legii de către Președintele României, fiecare primărie din țară va fi obligată să asigure fondurile necesare pentru achiziționarea și dotarea tuturor școlilor cu coșuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor și, indirect, vor trebui să ia în considerare îmbunătățirea serviciilor publice de colectare a deșeurilor, în așa fel încât, să crească rata de colectare selectivă și, pe termen mediu, o creștere a capacității de reciclare a acestor deșeuri.

Bineînțeles că nu ne putem opri aici. Primăriile vor fi obligate să doteze școlile, dar trebuie multă informare, trebuie ca legea să fie implementată și să verificăm dacă primării, actuali și viitori, respectă cadrul legislativ. Unii dintre ei au spus da, cum să nu, suntem de acord, este o ideea bună, dar alții își îndreaptă toate finanțele de care dispun spre alte proiecte total nepotrivite comunității din care fac parte și întotdeauna școlile suferă și sunt pe ultimul loc și asta pentru că știm foarte bine că elevii nu au drept de vot”, a mai adăugat deputatul USR.

Cristina Iurișniți a mai completat că această lege este extrem de utilă, mai ales în contextul în care România este pe penultimul loc în Europa în privința reciclării.  Doar 13% dintre deșeurile colectate sunt reciclate, deși România și-a asumat o cotă de reciclare de 50%, ceea ce din anul 2020 ar putea aduce sancțiuni de 200.000 de euro/zi.