Primarul Bistriței, prezent la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România. Ce solicitare i-a făcut Ioan Turc ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost prezent, luni, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România. La reuniunea de la București au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion.

”Lucrările au fost deschise de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în calitate de președinte al AMR. Discuțiile au vizat, în primul rând, tema unei administrații publice locale moderne, eficiente și în serviciul cetățeanului, cu accent pe finanțare, descentralizare și cooperare locală. În continuare, a fost expus un proiect inovativ privind unificarea administrativă voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe, care ar permite obținerea unor adevărate centre de dezvoltare zonală”, a spus primarul Ioan Turc.

În cadrul reuniunii a fost făcută și o analiză a programelor operaționale 2021-2027 din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu referiri la o politică de coeziune și dezvoltare urbană absolut indispensabilă.

De asemenea, primarii de municipii au avut o serie de intervenții punctuale, accesarea fondurilor europene și noile prevederi legislative din zona administrației publice fiind principalele subiecte dezbătute în plen.

Solicitarea lui Turc: locuințele din centrul istoric să poată fi reabilitate din bani europeni!

”Personal, adresându-mă ministrului Ghinea, am reluat solicitarea ca, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, locuințele colective mici, cum ar fi cele din centrul istoric, să poată fi reabilitate cu fonduri europene. De fapt, acest demers a primit și susținerea directorului ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, și ar urma să răspundă unei nevoi reale de regenerare urbană în zonele istorice cu case multifamiliale vechi”, a mai precizat primarul Ioan Turc.

La finalul reuniunii, a fost prezentat raportul de activitate al Asociației Municipiilor din România pentru perioada ianuarie-iunie 2021, inclusiv un rezumat al întâlnirilor dintre AMR și reprezentanți ai Executivului, cu rezultate concrete sau planuri de perspectivă atent monitorizate, pentru asigurarea unui climat propice dezvoltării sustenabile a tuturor municipalităților din țară.

Totodată, după reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, premierul Florin Cîțu și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au susținut o conferință de presă.

Mesajul primarului Emil Boc!

Am discutat de la probleme macro, precum reforma administrativ teritorială, proiecte de lege susținute transpartinic de toate formațiunile pentru a încuraja unificarea administrativ teritorială voluntară a unităților administrativ teritoriale care sunt în preajma municipiilor reședință de județ. Premierul şi-a arătat disponibilitatea de a susține și din partea guvernului orice propunere voluntară de unificare administrativă, astfel încât să începem de jos în sus reforma administrativă, până când de sus în jos ea se va finaliza. De asemenea, am discutat probleme scadente pe care administraţia locală le are: problema transportului școlar, problema costurilor standard pe învățământul preuniversitar și în special creșele și grădinițele, unde sunt probleme pe care trebuie să le discutăm împreună cu Ministerul Educației. Dar, de asemenea, am găsit sprijin în intervenția premierului pentru tot ceea ce înseamnă descentralizare și apropierea deciziei administrative de forul care este cel mai apropiat de cetățean, potrivit principiului subsidiarității din Uniunea Europeană, creșterea eficienței absorbției fondurilor europene şi a fondurilor bugetare pentru investiții și locuri de muncă, având în vedere că, până la urmă, cea mai importantă preocupare a noastră este locul de muncă al cetățenilor, pentru că locul de muncă reprezintă şi cea mai bună formă de protecție socială.  Din această perspectivă, Asociația Municipiilor, care reprezintă 109 municipii din România, peste 50% din populația României și două treimi din PIB-ul acestei ţări se produce la aceste municipii, am găsit în primul ministru un om extrem de pragmatic, deschis, transparent și cu bună credință de a putea moderniza comunitățile locale”, a spus Emil Boc.

Mesajul premierului Cîțu!

O întâlnire foarte bună şi aplicată. Deja aţi spus dumneavoastră concluzia în ceea ce privește propunerea dumneavoastră cu reforma voluntară. Sunt de acord. Tot ce este voluntar şi dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau de investiții, bineînțeles că o voi susţine. Celelalte discuții, cum era de așteptat se învârt în jurul a două lucruri: simplificarea legislației în vigoare și a finanţării, tipul de finanțare, cum se finanțează multe cheltuieli pe care le au deja UAT-urile și cum putem să reparăm acest lucru pe viitor. Pentru unele am găsit soluții, pentru altele aștept propuneri în ceea ce priveşte modificări legislative, pentru că eu sunt clar și susțin acest principiu că, da, sunt de acord să descentralizăm. În același timp, aș vrea o legislație mai simplă și un transfer al banilor care să fie transparent, oamenii să vadă foarte clar pe ce sutn cheltuiți acești bani. Bineînțeles că am revenit cu mesajul meu clar pentru a susține o reformă și în cadrul administrațiilor locale, a ne uita puțin mai mult la cheltuieli, la cum sunt cheltuiți banii, în special pe cheltuieli de personal, și să găsim o soluție pentru acele UAT-uri, acele comunități unde veniturile totale sunt mult mai mari decât cheltuielile de personal, lucruri pe care le vom regla în perioada următoare.  Și, în același timp, mesajul meu foarte clar: alocările de la buget nu se fac pe criterii politice, asta este foarte clar. Alocările de la buget se vor face în funcție de nevoie, se vor duce acolo unde se pot dezvolta cel mai mult acele comunități, acolo unde avem primari care știu să folosească banii și așa mai departe. Cam acesta a fost mesajul”, a transmis Florin Cîțu.