Primarul Crețu: ”Modernizarea Pieței Centrale – un proiect pe care eu îl apreciez benefic pentru oraș!” Ce mai spune primarul despre arborii din zona centrală?

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre proiectul privind modernizarea Pieței Centrale a orașului și despre felul în care vede acest proiect, pe care îl consideră unul benefic pentru oraș și care, în opinia sa, se va realiza în cele din urmă.

”Constatăm că referitor la amenajarea Pieței Centrale începe să se repete un scenariu pe care l-am mai parcurs și în urmă cu 8 ani, atunci când am realizat Parcul Municipal. Și atunci au început niște campanii de presă împotriva a ceea ce se intenționa să se realizeze acolo, s-au vehiculat foarte multe informații false. La întâlnirile pe care le-am avut au venit cetățeni total dezinformați și acum văd că se repetă același lucru și în ceea ce privește Piața Centrală. Încep să se vehiculeze informații false pentru a incita locuitorii din Bistrița împotriva unui proiect pe care eu îl apreciez ca fiind foarte frumoș și foarte benefic pentru oraș” a precizat primarul Ovidiu Crețu.

Fiind într-o zonă sensibilă așa cum este Piața Centrală am dorit să avem ca judecători ai unui concurs oameni care sunt specialiști în domeniu, în arhitectură și peisagistică astfel încât să putem să alegem ceea ce este mai bun. Eu cred că despre administrația condusă de mine cu referire la spații verzi, oamenii ar trebui să se gândească la cum era înainte și cum este acum. Mă refer și la Parcul Municipal, și la Parcul Tineretului, la Parcul Eroilor și la Parcul de la Casa Albă. Sunt exemple în care am arătat că ne pasă de ceea ce Bistrița are, că vrem să valorificăm la cel mai înalt nivel, dar totodată să și modernizăm” a mai completat primarul.

Astfel, Ovidiu Crețu a ținut să explice situația exactă în ceea ce privește proiectul de modernizare a Pieței Centrale, care a stârnit un val de controverse.

Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat planul urbanistic de detaliu pentru acest proiect a fost atacată în instanță. Primăria Bistrița a avut câștig de cauză

Începutul a fost în anul 2014, când am lansat un concurs de soluții pentru amenajarea Pieței Centrale. Am desemnat un juriu împreună cu Ordinul Arhitecților din România, din care au făcut parte cinci persoane, niciuna din Primăria Bistrița. Lucrarea câștigătoare a fost declarată cea a companiei Sc Planwerk SRL din Cluj-Napoca cu 402 puncte. Următoarea etapă a fost realizarea planului urbanistic de detaliu, care a fost elaborat și aprobat prin hotărâre de Consiliul Local în anul 2015. Cu câteva propuneri care au fost făcute și preluate, hotărârea a fost aprobată cu 18 voturi pentru din 21 de consilieri prezenți și 3 abțineri. Palnul a avut la bază avizele necesare, de la Agenția de Protecție a Mediului, de la Ministerul Culturii. De asemenea a fost organziată și o dezbatere publică pe acest plan urbanistic și au fost preluate o parte din propunerile de atunci. Mai mult, hotărârea respectivă a fost atacată în instanță de doamna avocat Cotul Teodora, care locuiește undeva în Piața Centrală, pe legislația mediului, pe legislația privind protecția monumentelor. Am câștigat și local și la Curtea de Apel Cluj. În 14.03. 2018 am semnat contractul de proiectare, urmând să se realizeze faza DALI, care va fi supusă dezbaterii Consiliului Local în data de 24 luna aceasta, când vom avea ședința ordinară. Noi am depus documentele pentru obținerea avizelor, chiar dacă ele au fost obținute și la faza de plan urbanistic de detaliu” a mai declarat primarul.

Care este situația actuală în Piața Centrală și câți arbori vor fi păstrați?

În momentul de față, în Piața Centrală există în total maxim 104 arbori. Dintre aceștia sunt luați în discuție 93 de arbori potrivit primarului, pentru că diferența nu intră în acest proiect, fiind prinși în alte proiecte ale municipalității. ”Dintre cei 93 de arbori, 35 rămân arborii care sunt existenți, plus cinci. Deci în total vor fi 40 de arbori, la care se adaăugă 16 arbori noi, care vor fi plantați. De castani nimeni nu a intenționat niciodată să se atingă, dar văd că unii lansează faptul că acei castani vor fi eliminați. Vreau să spun mai mult decât faptul că nu vor fi eliminați. Am încercat și ne-am documentat chiar să declarăm unul din ei monument al naturii. Din păcate legislația s-a schimbat și ordonanța 57 din 2007 nu permite acest lucru, astfel că am abandonat ideea. Așadar, castanii vor rămâne în zona aia, mai mult vom planta și un molid, astfel încât pentru sărbătorile de iarnă să avem un copac natural pe care să îl putem ămpodobi în zona respectivă. În partea de către Primăria Bistrița, unde a fost clădirea fostului gimnaziu evaghelic, nu vor mai exista copaci, dar per total, procentul de 59 la sută vegetație forestieră, cât va rămâne în piață, ne îndreptățește să spunem că nu vom distruge un parc, ci îl vom valorifica. Piața Centrală nu a fost niciodată încadrată în cartea funciară ca spațiu verde, apare sub regim de drum și curs construcții, deci noi nu distrugem nimic și considerăm că acest proiect este unul bun, frumos și că suntem în fața unor atacuri similare cu Parcul Municipal” a mai precizat primarul Crețu.

Reprezentanții administrației locale spun că în zonă va rămâne umbră suficientă și că se va folosi piatră naturală în reamenajarea zonei. În plus, în zonă vor fi construite și două fântâni arteziene.

Dat fiind faptul că Primăria Bistrița a câștigat deja un proces pe tema modernizării Pieței Centrale, primarul Ovidiu Crețu este convins că în cele din urmă proiectul se va realiza. ”Nu am îndoială că acest proiect se va realiza” au fost cuvintele folosite de Ovidiu Crețu.