Primarul din Căianu Mic, Paul Știr, îngrijorat: ”Nu ştim cum vor fi plătiţi asistenţii personali şi cine va asigura indemnizaţiile persoanelor cu handicap”

 -  -  1045


Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, s-a arătat îngrijorat cu privire la situația persoanelor cu handicap și a asistenţilor personali ai acestor persoane. Paul Știr afirmă că actuala guvernare nu a găsit o soluție în legătura cu plata acestor oameni, iar reprezentanții unităților administrativ-teritoriale nu știu cum să procedeze atunci când întocmesc bugetele pe acest an.

”Suntem în perioada în care se vorbeşte despre bugetul pe anul 2021, așa că vreau să fac o mică remarcă cu privire la o chestiune care, atât pe mine, cât şi pe toţi colegii primari, ne îngrijorează. Ne priveşte pe toţi şi fiecare ne confruntăm cu această problemă la primăriile pe care le conducem. Vorbesc de plata asistenţilor personali, angajaţi pentru persoanele cu handicap, şi plata indemnizaţiilor către persoanele cu handicap”, a spus primarul Paul Știr într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în timpul guvernării PSD, încă de la început de an, se știa cu exactitate că statul suportă 90% din totalul de cheltuieli cu aceste persoane și că primăriile contribuie cu o cotă de 10% din bugetul local.

”În acest fel, noi, primarii, ştiam foarte bine să ne facem lecţiile la începutul anului, când schiţam proiectul de buget, când îl aprobam în Consiliul Local. Toate aceste sume erau prinse în bugetul local, 90 la sută din bani veneau de la bugetul de stat și diferența de 10 la sută îi suportam noi și nu erau probleme cu plata asistenţilor personali şi nici cu plata indemnizaţiilor către persoanele cu handicap”, a explicat primarul.

În schimb, începând din anul 2020, odată cu guvernarea PNL, potrivit social democratului, nu există norme clare din acest punct de vedere.

În anul 2020, aceste lucruri s-au schimbat, pentru că încă de la începutul anului 2020 nu s-a ştiut foarte clar cât se va plăti de la bugetul de stat şi cât vom suporta noi, de la bugetul local. A fost un haos generalizat în acest sens, în majoritatea primăriilor din judeţul nostru și din România. Pot să spun că și la Căianu Mic am avut două luni în care oamenii nu şi-au primit banii. Au fost promisiuni peste promisiuni, am trimis notă de fundamentare către Direcţia Regională a Finanţelor și la Ministerul de Finanţe şi banii au venit foarte greu”, a mai adăugat sursa citată.

Paul Știr atrage atenția că situația de anul trecut se poate repeta și anul acesta.

”Anul acesta se pare că ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Nu se știe foarte clar nici acum cum vor fi plătiți asistenții personali și persoanele care beneficiază de indemnizație de handicap. Vor fi plătiți integral de bugetul de stat, vor fi plătiți integral de la bugetele locale sau va fi o cotă de la bugetul de stat și diferența va fi suportată de la bugetele locale. Sunt chestiuni care ar trebui așezate foarte bine de către reprezentanții Guvernului în bugetul pe anul acesta, să fie discutate, dar pe mine mă îngrijorează. Chiar dacă s-a știut de aceste probleme și ne-am confruntat cu ele în anul care tocmai s-a încheiat, încă nu s-au găsit soluții și se pare că guvernanții nu au fost interesați să găsească soluții la rezolvarea acestor probleme pe care le-am semnalat și eu și colegii mei. Această categorie socială nu trebuie neglijată”, a mai precizat Ştir.

0 notes
170 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *