Primarul din Runcu Salvei i-a cerut sprijin ministrului Finanţelor pentru plata unor datorii pe care administrația locală le are față de un constructor

Primarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, a profitat de faptul că ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, s-a aflat într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud și l-a abordat pe acesta, cerându-i sprijin pentru plata unor datorii pe care administrația locală le are față de un constructor, datorii rezultate în urma ajustării preţurilor într-un proiect cu finanţare europeană.

Domnule ministru, am şi eu o problemă. Anul trecut s-a dat Ordonanţa 64 privind ajustarea preţurilor. Am făcut act adiţional cu firma care ne-a executat lucrările într-un proiect finanţat din fonduri europene, fondurile europene nu mi-au mai dat nimic şi acum am arierate, factura de la firmă de 500.000 lei. Vă rog frumos, dacă se poate, să ne ajutaţi pentru arierate, întrucât am încercat să iau un credit de la Trezorerie şi nu mi-au acceptat pentru că nu am lucrare în continuare. Lucrarea s-a terminat anul trecut, am depus şi actul adiţional şi facturile de la constructor. Vă rog să ne ajutaţi, întrucât băgăm constructorul în faliment dacă nu sprijinim acest lucru. Vă rog să luaţi măsuri să ne sprijiniţi. Pe PNDL s-a făcut această ajustare, dar cei de la OJFIR spun ”Guvernul a dat, Guvernul să vă dea”, a spus primarul Anchidim Pavelea, care i-a înmânat ministrului o serie de documente.

La rândul său, ministrul a preluat documentele și i-a spus primarului că mereu a încercat să ajute primăriile și că se încearcă plata acestor ajustări de prețuri tot din fonduri europene.

Potrivit ministrului, companiile care fac lucrări cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional au de recuperat de la stat 800 de milioane de euro. 

Este o problemă la nivelul Programului Operațional Regional pe care o știe toată lumea: sunt datorii de 800 de milioane de euro. Cred că a mai scăzut între timp soldul. Se pune problema unei organizări mai bune a acestei activități. Eu am început această reorganizare în martie, în acest an, când eram ministrul Fondurilor Europene, dar sunt convins că ministrul Câciu va găsi o rezolvare a acestei probleme, din câte am înțeles, a fixat ca termen 1 septembrie ca să revină acest sold al datoriilor în parametri normali”, a spus Marcel Boloș.

Pe parcursul zilei de joi, ministrul Marcel Boloș s-a aflat la Băile Figa, unde a participat la inaugurarea Centrului social de zi, investiție realizată cu fonduri europene de circa 5 milioane de euro. 

Check Also

Pieton accidentat de o mașină pe DN 17D, în Năsăud

Un pieton a fost accidentat, sâmbătă, de o mașină pe DN 17D, în orașul Năsăud. …

One comment

  1. Comuna Runcu Salvei a fost înființată prin Legea Nr. 67 din 23 martie 2005, publicată în Monitorul Oficial Nr. 251 din 25 martie 2005, prin desprinderea satului Runcu Salvei de comuna Salva. Comuna Runcu Salvei este formată numai din satul de reședință cu același nume. Inafara de Runcu Salvei în județul Bistrița-Năsăud au mai fost infiintate comunele: Ciceu-Mihăiești (2005), Dumitrița (2002), Negrilești (2002), Poiana Ilvei (2003) . Cel mai grav este faptul că există comune care nu au resurse nici pentru acoperirea cheltuielilor de functionare a aparatului administrativ din primărie. Evident, se impune o reforma administrativ- teritorială care trebuie să ducă la reducerea numărului de judete după care intr-un timp rezonabil, să urmeze asocierea comunelor si nu comasarea lor fortată, facută din birou după ureche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.