Primarul Ioan Turc: ”Am stabilit o ordine de prioritate în ceea ce privește cadastrarea străzilor din municipiul Bistrița”

În ședința din luna noiembrie a Consiliului Local Bistrița, consilierul USR Nicolae Pavelean i-a cerut primarului Ioan Turc să precizeze care este stadiul procesului de cadastrare a străzilor din municipiu.

Domnule primar, ați menționat la un moment dat problema cadastrării sau a lipsei cadastrării unor străzi din municipiul Bistrița, lucru care îngreunează de cele mai multe ori execuția unor lucrări sau alocarea unor fonduri pentru aceste străzi. Aș vrea să știu care este statusul în acest sens, care este planul de acțiune, cum putem să accelerăm cadastrarea lor și ce măsuri se iau în aparatul Primăriei pentru a soluționa această problemă”, a spus Nicolae Pavelean.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns consilierului USR și a explicat că, în ceea ce privește cadastrarea străzilor, administrația locală a stabilit o ordine de prioritate.

În primul rând, cadastrăm străzile pe care urmează să derulăm investiții. Am făcut un efort substanțial pentru a cuprinde toate străzile pe care urmează să aibă loc investiții pentru sisteme de canalizare sau de apă și canalizare prin Master Planul de Apă-Canal. De asemenea, ne-am concentrat pentru rezolvarea problemelor străzilor pe care le-am depus pentru reabilitare pe proiectul Anghel Saligny și continuăm în aceeași logică. Am întărit compartimentul de specialitate din Primărie. Noi lucrăm și cu angajații noștri, contractăm și servicii cu societăți specializate atunci când există urgențe. Efortul care se face este unul mare pentru că, din păcate, din nefericire, am găsit o situație neconformă în Primărie la preluarea mandatului. Adică avem străzi care se află în domeniul public, dar, cu toate acestea, sunt și proprietari care au teren pe străzile respective. Adică domeniul public se suprapune cu proprietatea unor riverani. Am conceput o scrisoare pe care urmează să o trimitem în toate aceste situații, explicându-le oamenilor faptul că Primăria nu își permite să plătească terenul și să reabiliteze străzile. Deci nu putem să facem și exproprieri și să și demarăm investiții pe străzile respective. Eu cred că oamenii vor înțelege și că argumente noastre și ale vecinilor de pe aceste străzi, care au înțeles să își doneze către municipalitate terenurile, în așa fel încât străzile să poată să fie reabilitate, vor fi convingătoare”, a precizat primarul.

O statistică realizată în anul 2019, în timpul mandatului fostului primar Ovidiu Teodor Crețu, arăta că în municipiul Bistrița și localitățile componente existau circa 450 de străzi, dintre care aproximativ 250 erau străzi asfaltate și alte circa 200 erau străzi neasfaltate, așa numitele străzi de pământ sau străzi de piatră. Aceeași statistică arăta că jumătate dintre străzile de pământ din municipiul Bistrița erau private sau parţial private, motiv pentru care Primăria Bistriţa nu a putut derula lucrări de investiţii din bani publici. Pe multe dintre aceste străzi, vechea administrație a amplasat panouri, cetățenii fiind informați că strada nu face parte din domeniul public al municipiului Bistrița și că din acest motiv nu se pot realiza lucrări de modernizare.