Primarul Ioan Turc: Analize de culoar pentru centura ocolitoare a Bistriței

Reprezentanților unităților administrativ-teritoriale de pe traseul viitorului drum de mare viteză Baia Mare – Bistrița, lotul 2 Dej – Bistrița, din Autostrada Nordului, le-au fost, joi, prezentate variantele de lucru ale proiectanților conform studiului de fezabilitate început în 27 martie anul curent, anunță primarul Bistriței, Ioan Turc.

Acest drum de mare viteză va cuprinde și noua centură ocolitoare a municipiului Bistrița, aspect parafat în cadrul unei asocieri între Primăria Bistrița, CNAIR, Consiliul Județean, comunele Livezile și Budacu de Jos. Municipalitatea a semnat cu CNAIR încă din 2021 un acord de colaborare pentru varianta ocolitoare Bistrița, document adiționat ulterior pentru includerea UAT-urilor amintite. Am precizat faptul că, în raport cu varianta de nord, unde terenul este accidentat și sunt multe proprietăți, sau cu varianta prin pădurea Codrișor, singura soluție fezabilă de culoar este pe direcția Monariu – Budacu de Jos – Jelna – Livezile, din punctul de vedere al topografiei, al regimului de proprietate și al impactului redus asupra biodiversității”, a precizat primarul Ioan Turc.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a punctat: ”Centura Bistriței este tot mai aproape de realizare! Am propus și am agreat varianta aleasă de cetățeni pentru decongestionarea traficului din municipiul Bistrița, prin realizarea Centurii Bistriței, pe traseul Monariu – Budacu de Jos – Jelna – Livezile. Avem nevoie de Centura Bistriței ca de aer și facem tot ce ne stă în putință pentru ca acest proiect să se transforme în realitate”.

La începutul acestui an, CNAIR SA a semnat două contracte având ca obiect elaborare studiu de fezabilitate pentru ”Drum de mare viteză Baia Mare – Bistrița, Lot 1 Baia Mare – Dej și Lot 2 Dej – Bistrița”, cu ofertantul declarat câștigător, respectiv Asocierea S.C. QUADRANTE VIAPONTE PROIECTARE SI CONSULTANTA S.R.L. – S.C. METROUL S.A. – CAPITAL VISION S.R.L. Valoarea contractului de servicii pentru Lotul 1 este de 12.746.666,57 lei fără TVA. Valoarea contractului de servicii pentru Lotul 2 este de 8.376.369,89 lei fără TVA. Sursa de finanțare pentru această investiție este reprezentată de fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional de Transport. Durata fiecărui contract este de 18 luni.

La finele lunii martie, s-a emis și ordinul de începere a elaborării studiului de fezabilitate.

One comment

  1. Felicitări tuturor pentru pentru traseul foarte bun ales al Centuri Bistriței pe lângă Crainimăt Sărățel Monariu Jelna Livezile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *