Primarul Ioan Turc: ”Bazinul olimpic pe care îl vom construi la Bistrița va fi unul de referință la nivel național”

Bazinul olimpic pe care Primăria Bistrița intenționează să îl construiască în zona Dealul Cocoș va fi ”unul de referință la nivel național”, susține primarul Ioan Turc.

„Bazinul olimpic pe care îl vom construi la Bistrița va fi unul de referință la nivel național pentru că va fi gândit pe o formulă de ultimă tehnologie. Când spun acest lucru mă refer în primul rând la soluțiile de încălzire a apei, la componenta energetică, dar și designul va fi unul foarte frumos și funcțiunile vor fi diverse. Pe lângă bazinul propriu-zis vom avea și un bazin de pregătire, zonă de spa, zonă de restaurant, spațiu pentru conferințe, funcțiuni conexe care vor întregi și vor defini un spațiu emblematic pentru municipiul Bistrița”, a spus primarul Ioan Turc, în timpul unei emisiuni de la postul local de televiziune AS-TV.

Potrivit edilului Bistriței, valoarea acestei investiții se va ridica la circa 200 de milioane de lei, iar orașul va câștiga enorm de pe urma ei.

În primul rând, gândiți-vă la faptul că noi avem singurul program din România prin care Primăria susține copiii de la clasa 0 până la clasa a IV să învețe să înoate corect. Le asigurăm suport financiar copiilor pentru ca, pe parcursul a 10 ore de înot, să învețe să înoate, o abilitate care le va folosi toată viața lor, incredibil de importantă. Mai importantă decât ar părea la prima vedere. Într-o zi, un copil care astăzi învață să înoate poate va putea salva viața cuiva. În plus, deprinde anumite abilități, comportamente. A mânca sănătos și a face mișcare sunt lucruri definitorii. Plus zona de performanță. Mă bucur enorm că România a reușit performanțe extraordinare pe zona de înot, cel mai complex sport. Avem în oraș copii, tineri, adolescenți care merg la înot. Eu îi întâlnesc atunci când merg la bazinele de înot să văd cum se desfășoară programul Primăriei. Eu însumi practic acest tip de mișcare. Deci adresabilitate este una foarte clară și vom face din Bistrița centru olimpic de înot”, a adăugat primarul.

Sursa citată a menționat că valoarea acestui proiect se apropie de valoarea record pe care municipiul a reușit să o acceseze pentru o investiție publică.

Când eram viceprimar, acum nu puțini ani, prin 2006, am reușit să aduc la Bistrița cea mai mare investiție rămasă și până în acest moment – reabilitarea tronsonului de drum național aflat în intravilanul municipiului Bistrița. Mă refer la porțiunea din DN 17 care trece prin oraș, dinspre Viișoara spre Republicii, Calea Moldovei și până la ieșire din Unirea. A fost o investiție care a contat mult pentru buna desfășura a traficului în oraș. Poate bistrițenii își aduc aminte anterior de 2006 ce nenorociri și ce cratere erau pe această arteră. Și am reușit să fac acest lucru prin modificarea proiectului inițial care nu cuprindea municipiul Bistrița pentru că drumurile naționale din intravilanul municipiilor reședință de județ nu făceau obiectul intervenției pe bani guvernamentali sau europeni. Noi am reușit atunci să face această modificare. 250 de milioane de lei a costat bugetul național reabilitarea DN 17 în Bistrița. Astăzi, eu cred că există premisa că acel record poate fi bătut, cred că putem să ne batem propriul record prin proiecte mari de infrastructură. Bazinul olimpic nu va depăși această sumă, va fi undeva la 200 de milioane de lei, dar orașul câștigă enorm prin această investiție”, a mai spus Ioan Turc.

Bazinul olimpic de înot va fi construit în zona Dealul Cocoș, pe amplasamentul Aquapark-ului propus de vechea administrație, investiție la care actuala conducere a Primăriei Bistrița a renunțat din cauza costurilor ridicate de realizare. Potrivit primarului, investiția ar urma să fie demarată anul viitor.

Emisiunea în care primarul a făcut aceste declarații poate fi urmărită integral AICI.

One comment

  1. Motto:
    “Inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodată.”
    (Proverbe românesti)
    Se pare ca Ioan Turc a invătat ceva din greselile fostului primar Ovidiu Cretu, cel care la inceputul anului 2020, a demarat lucrările de de construire a unui aqapark pentru pentru care nu exista finantare. Ar fi existat o posibilitate de finantare a investitiei respective cu fonduri guvernamentale, insa incompetentii nu au stiut sa profite de ea. Astfel, in vara anului 2019, li s-a sugerat celor din administratia locală schimbarea denumirii proiectului ”Complex de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”, pentru a se putea incadra la „Programul Bazine didactice de înot”, devenind astfel eligibil la finantare cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), inafară de partea de agrement care include toboganele aquatice. Evident, incăpătânatul Cretu nu a vrut să schimbe proiectul si a solicitat in Consiliul Local inceperea lucrărilor la aquaparc prin alocarea a trei milioane lei din bugetul pe anul 2020, bani cu care s-au făcut săpăturile si s-a turnat fundaţia, pentru o investiţie evaluată la peste 35 milioane lei. In ritmul acesta investitia putea să dureze 10-15 ani.
    Bazinul olimpic preconizat de Ioan Turc reprezinta o incercare de salvare a investitiei incepute de Creu , prin accesarea de fonduri guvernamentale (CNI).