Primarul Ioan Turc, despre inundațiile de pe străzi: ”Știm că sunt zone critice în oraș. Bistrița nu are, decât în foarte mică măsură, un sistem de captare a apelor pluviale”

Municipiul Bistrița nu are, decât într-o foarte mică măsură, un sistem pentru captarea apelor pluviale, acesta fiind și motivul pentru care mai multe străzi din oraș sunt inundate la fiecare ploaie abundentă, spune primarul Ioan Turc. 

În ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, primarul Ioan Turc a afirmat că este nevoie de o serie de investiții pentru a soluționa problema inundațiilor de pe străzile din oraș.

”Nu am pretenția că gurile de ploaie arată bine. Starea lor ar putea fi una mai bună, dar problema lor este una de fond. Orașul nu are în acest moment un sistem de captare a apelor pluviale decât în foarte mică măsură. Câteva zona, puține din oraș, beneficiază de sisteme de captare a apelor pluviale. Nu mă refer la apa de ploaie care se duce în menajer și care ridică presiunea în conducte și oamenii au de suferit, fie că le iese în beciuri, fie că se inundă străzi. E o problemă sistemică. Ea nu poate fi rezolvată decât printr-un amplu proces de investiții, iar în discuțiile pe care le avem cu Aquabis sigur că tratăm și această problemă. Noi, ca și municipalitate, ne-am făcut treaba pe strada Mihai Viteazul. Vreau să fiu foarte bine înțeles și o spun răspicat: Primăria și-a făcut treaba! Acum și Aquabisul a mai mișcat ceva și situația este sensibil mai bună decât era înainte, dar știm că sunt zone critice în oraș care au de suferit atunci când plouă. Au de suferit cetățenii și categoric se inundă străzi. Un proces investițional, dar care trebuie să țină cont și de statutul pe care îl are municipalitatea în ADI, în raporturile cu Aquabis, pentru că, probabil, 80 la sută din cifra de afaceri a Aquabis este asigurată de consumatorii casnici, industriali și economici din municipiul Bistrița. De aceea eu cred că ADI Apă-Canal și Aquabis trebuie să își reevalueze relația cu cetățenii din Bistrița care dau portanță unei afaceri, că despre asta vorbim”, a spus primarul Ioan Turc, râspunzând unei interpelări a consilierului USR Nicolae Pavelean pe această temă.

La rândul său, viceprimarul Sorin Hangan i-a promis consilierului Nicolae Pavelean că va ”lua la rând” toate gurile de canal din oraș și le va verifica. ”Dacă sunt colmatate, o să le decolmatăm”, a spus Hangan.

În ultima perioadă, mai multe străzi din municipiul Bistrița au fost inundate la fiecare ploaie abundentă, lucru care a stârnit o serie de nemulțumiri în rândul locuitorilor orașului. Despre această situație a vorbit, la începutul acestei luni, și directorul companiei Aquabis SA, Ion Șandru, care afirma că de vină pentru astfel de situații ar fi și lucrările de modernizare a străzilor, întrucât acestea au dus la deteriorarea gurilor de scurgere a apei pluviale.

Ce spune șeful Aquabis SA despre inundațiile de pe strada Mihai Viteazul și din alte zone din Bistrița