Primarul Ioan Turc, discuții cu miniștrii Investițiilor și Educației

 -  -  2


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, s-a aflat zilele acestea la București, unde a purtat discuții cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, discuțiile purtate cu ministrul interimar Marcel Boloș au vizat optimizarea absorbției banilor europeni de către municipalitate.

”Am insistat în mod special ca, prin Programul Operațional Regional – componenta de regenerare urbană, să poată fi finanțate și lucrări de reabilitare a clădirilor familiale din zona istorică a orașului, în momentul de față neexistând această variantă. Consider că problema degradării caselor din zona istorică a Bistriței trebuie soluționată prin finanțări care să provină atât din bani europeni, cât și din contribuții ale municipalității și proprietarilor. De asemenea, i-am transmis ministrului faptul că voi propune Consiliului Local constituirea unui fond din care să acordăm împrumuturi fără dobândă, dar și granturi proprietarilor clădirilor din zona centrală, pentru lucrări de reparații. În situația în care ar deveni o variantă de sprijin, sursa banilor europeni nu este suficientă pentru rezolvarea acestei probleme complexe, care trenează de mult timp”, a transmis primarul Ioan Turc, printr-o postare pe pagina oficială de pe o rețea de socializare.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, discuțiile s-au axat pe necesitatea dezvoltării învățământului dual.

”Pregătirea tinerilor pentru o meserie cerută pe piața muncii presupune și un parteneriat între instituții de învățământ, mediul de afaceri și municipalitate. Pentru aprofundarea acestui subiect, ministrul Sorin Câmpeanu va efectua și o vizită la Bistrița. Viitoarele achiziții de microbuze electrice școlare au fost o altă temă a întâlnirii cu ministrul Educației, în contextul în care urmează să demarăm, din această toamnă, un program pentru transportul gratuit al elevilor din cartierele noi și din zonele insuficient acoperite de transportul public. De asemenea, am vorbit despre modalități de relansare a învățământului agricol în oraș, cu atât mai mult cu cât Bistrița are cel mai vechi liceu de profil din Transilvania”, a mai completat primarul Bistriței.

De asemenea, Ioan Turc a precizat că a mers și la Administrația Fondului de Mediu, unde a fost semnat contractul pentru primele 4 stații publice de încărcare a mașinilor electrice.

”Ulterior, va fi demarată procedura pentru un al doilea lot ce cuprinde alte 15 stații. În plus, un orizont optimist se întrevede prin posibilitatea ca, începând din vară, să fie operaționalizat de către AFM un program în valoare de 1 miliard de lei pentru lucrări de canalizare. Acesta ar completa seria de proiecte similare depuse deja de Primăria Bistrița prin „Anghel Saligny”. O particularitate a acestui program constă în eligibilitatea localităților cu sub 2000 de locuitori, pentru care nu sunt în prezent soluții de finanțare”, a mai completat Ioan Turc.

2 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.