Primarul Ioan Turc, la București. O nouă șosea de centură a orașului, noi locuințe ANL pentru tineri, reabilitarea blocurilor din Bistrița, printre obiectivele pe care le-a susținut primarul

 -  -  31288


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, s-a aflat zilele trecute la București, unde a purtat discuții cu privire la viitoarele proiecte de investiții pentru care municipiul Bistrița ar putea obține finanțare guvernamentală.

”După ce trei obiective de investiții au primit recent susținere de la Guvern, prin alocare directă de la bugetul național a 7 milioane de lei, în cadrul delegației pe care am avut-o la București, m-am întâlnit cu oficiali din Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Agenția Națională pentru Locuințe, Administrația Fondului pentru Mediu și din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a anunțat primarul.

La Ministerul Transporturilor și la CNAIR, edilul Bistriței a precizat că a reușit să obțină acceptul pentru încheierea unui parteneriat cu Primăria Bistrița, prin care, după realizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Bistrița – Vatra Dornei al drumului rapid Baia Mare – Suceava, municipalitatea să poată urgenta și derula procedurile pentru proiectul tehnic și execuția viitorului drum de centură.

De asemenea, la Ministerul Dezvoltării, primarul a solicitat finanțare ministerială pentru reabilitarea termică a 20 de blocuri din municipiu, mai ales că unele dintre ele erau respinse, pentru diferite motive tehnice, de la alocările de fonduri europene.

”Acest sprijin va fi unul complementar, deoarece intenționăm ca, pe viitorul exercițiu financiar, să reabilităm termic un număr important de blocuri cu bani europeni”, a explicat Turc.

La Agenția Națională pentru Locuințe, s-au purtat discuții despre construcția a 50 de apartamente pentru tineri, dar și referitor la reluarea construirii la Bistrița a unor case prin credit ipotecar. ”Totodată, vom avea susținere și pentru edificarea de noi locuințe sociale pentru persoane defavorizate”, a anunțat Ioan Turc.

La Administrația Fondului pentru Mediu, primarul susține că a pledat pentru obținerea unui sprijin financiar în vederea înlocuirii platformelor semiîngropate de deșeuri cu platforme îngropate hidraulice, după modelul expus pe strada Petre Ispirescu și care va fi supus unei consultări publice.

De asemenea, vom valorifica și fondul pe care AFM îl are la dispoziție pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, modernizarea și extinderea iluminatului stradal, dar și pentru realizarea la Bistrița a unei rețele de reîncărcare a automobilelor electrice”, a completat sursa citată.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, discuțiile s-au purtat pe marginea unor planuri pe care le are administrația locală pentru refacerea unor ecosisteme degradate, precum unele părți din Pădurea Codrișor, și decontaminarea unor situri industriale, cum ar fi zona ARIO.

”Așa cum m-am angajat, ne vom strădui să valorificăm toate oportunitățile, atât din bani europeni, cât și din fonduri naționale, pentru ca Bistrița să devină ceea ce ne dorim: un municipiu etalon”, a încheiat primarul Ioan Turc.

3 notes
413 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *