Primarul Ioan Turc, la Conferința Regională ”România construiește”

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a participat, în calitate de speaker, la Conferința Regională „România construiește”, reuniune organizată la Cluj-Napoca și dedicată administrațiilor locale și companiilor care construiesc.

La eveniment au fost prezenți, printre alții: președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, arhitectul șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță, precum și președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Daniela Maier, alături de decanul Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Daniela Manea, și de directori ai unor companii importante din domeniul construcțiilor. Discuțiile au fost moderate de Șerban Țigănaș, renumit profesor al Facultății de Arhitectură și Urbanism – UTCN.

În cadrul conferinței, primarul Ioan Turc le-am vorbit celor prezenți despre proiectele aflate în desfășurare la Bistrița.

Am amintit marile proiecte de investiții pe componenta de mobilitate urbană, aflate în diverse stadii de proiectare sau execuție (Linia Verde, Axa de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului, Linia Albastră), dar și despre obiectivele aflate pe agenda administrației locale privind construirea pasajului auto subteran Gării – Tărpiului, a unei noi piețe agroalimentare în zona Decebal și a unui număr mare de parcări supratejate. M-am referit și la nevoia continuă de reabilitare a clădirilor publice (creșe, grădinițe, școli, licee, Palatul Copiilor), dar și a celor rezidențiale (alte 80 de blocuri de locuințe urmând să fie anvelopate), Primăria Bistrița având deja proiecte în derulare cu finanțare prin PNRR, Ministerul Dezvoltării, cu pregătiri și pentru POR. Nu au fost uitate nici pistele de cicliști și zecile de autobuze electrice care vor mai fi achiziționate, abordarea fiind într-o logică incluzivă a relației cu comunele învecinate”, a precizat primarul Ioan Turc.

Edilul Bistriței a prezentat și stadiul reabilitării cu bani europeni a unor edificii de patrimoniu: Biserica Evanghelică, Turnul Dogarilor și Zidul Cetății, mănăstirea dominicană și fostul cinematograf Omnia.

Audiența a apreciat în mod special prezentarea soluției propuse de noi pentru reabilitarea fondului de clădiri vechi din Centrul istoric. Finanțarea din bani europeni pe componenta de regenerare urbană este posibilă datorită propunerii pe care i-am făcut-o fostului director al ADR Nord-Vest, actualul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. În încheiere, am insistat pe nevoia de întărire a sentimentului comunitar, care presupune mai multă solidaritate și mai mult voluntariat. Reconstruim orașul pe ambele paliere, atât material, cât și interuman!”, a mai precizat Ioan Turc.