Primarul Ioan Turc: ”Menținem intenția de a cumpăra clădirile de pe Bulevardul Independenței. Am dat drumul la procedura de clasificare a clădirii principale ca monument istoric”

 -  -  11155


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a anunțat că administrația locală menține inteanția de a cumpăra clădirile de pe Bulevardul Independenței, în care au funcționat câteva secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Potrivit primarului, se fac demersuri pentru a clasifica clădirea principală drept monument istoric, lucru care nu va permite demolarea imobilului.

”Așa cum se știe, menținem intenția de a cumpăra spitalul sau clădirile și terenul de pe Bulevardul Independenței. Obiectivul asumat este acela de a amenaja un campus pentru învățământul universitar. În același timp, știind că există o procedură de vânzare inițiată de proprietari – Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene – și că ar fi posibil ca cineva să cumpere clădirile și terenul în vederea realizării unor proiecte imobiliare, îi liniștesc pe toți că acest lucru este imposibil. Am dat drumul la procedura de clasificare a clădirii principale ca monument istoric. Din momentul inițierii acestor proceduri, orice fel de intervenții, în sensul demolării clădirii principale, sunt imposibile, oprite prin lege. Într-un termen scurt, clădirea va fi clasificată ca și monument istoric”, a explicat Ioan Turc.

În aceste condiții, primarul spune că oricine este interesat să facă această achiziție trebuie mai întâi să se informeze cu privire la ceea ce se poate realiza în zonă.

”Dacă cineva, în afară de Primăria municipiului Bistrița, face o ofertă mai bună, atunci cine cumpără trebuie să știe ce poate să facă acolo. Adică, nu poate demola clădirea principală, va avea obligația de a restaura clădirea și de a gândi funcțiuni permise pentru zona respectivă și compatibile cu o clădire clasificată ca și monument istoric”, a adăugat primarul.

Totuși, în cazul în care nu va reuși să facă această achiziție, municipalitatea are și un plan de rezervă.

”Primăria municipiului Bistrița, în situația în care nu va achiziționa clădirile și terenul de pe Bulevardul Independenței, are și un plan B pentru derularea unui proiect de campus universitar. Deci proiectul nu este condiționat de cumpărarea clădirii de pe Bulevardul Independenței. Este doar o primă opțiune”, a mai spus Turc.

Potrivit primarului, prețul cerut de proprietari pentru clădirile și terenul aferent de pe Bulevardul Independenței este de circa 1,3 milioane euro.

1 notes
280 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *