Primarul Ioan Turc: ”Ne preocupă problema prețului la energie. Gândim măsuri pentru a face economii și pentru a degreva bugetul local”

Preocupată de problema prețului la energie, Primăria Bistrița pregătește un set de măsuri pentru a face economii și pentru a reduce costurile, a anunțat primarul Ioan Turc.

Ne preocupă problema prețului la energie în urma consumului public. (…) În curând voi anunța măsuri pentru economisirea energiei. Este un lucru care ne preocupă și lucrăm la un set de măsuri care să reducă cât mai mult costurile pe care Primăria le plătește pentru energia electrică, pentru iluminat public, pentru iluminatul spațiilor publice”, a declarat primarul, miercuri, într-o conferință de presă.

O astfel de măsură ar fi aceea de a amenaja parcuri cu panouri fotovoltaice, municipalitatea gândind deja o astfel de investiție.

”Pentru a degreva cât mai mult bugetul municipiului, gândim amenajarea unui câmp de panouri fotovoltaice. De fapt, vorbim despre două investiții din bani europeni. Nu excludem nici posibilitatea de a intra într-un parteneriat cu o societate comercială și cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru asigurarea consumului de energie al spitalului. În acest moment se lucrează la documentația pentru planurile de urbanism zonal. Ele sunt absolut necesare pentru demararea investițiilor, atât pentru viitorul parc fotovoltaic de la Ghinda, unde avem un teren de aproximativ 120 de hectare, cât și pentru Parcul Industrial unde vom amenaja un câmp de panouri mai mic, de circa 5 hectare, pentru a asigura consumul agenților economici de acolo”, a mai adăugat Ioan Turc.

Întrebat dacă printre măsurile gândite de municipalitate se numără și măsuri mai drastice, precum oprirea iluminatului public pe timp de noapte, Ioan Turc a răspuns: ”Ne gândim, de exemplu, la deschiderea iluminatului public cu o oră mai târziu și închiderea lui cu o oră mai devreme. Pe timp de noapte, nu îmi doresc să merg pe o asemenea soluție pentru că este importantă și siguranța oamenilor. Vedeți că avem probleme în zonele în care nu există iluminat public și oamenii se plâng. Dacă am face acest lucru pentru tot municipiul, atunci disconfortul ar fi foarte mare. (…) În plus, noi avem acel sistem de telegestiune în toate zonele în care sistemul de iluminat a fost reabilitate. Acest lucru presupune că avem diferite intensități, în funcție de intervalele orare. Se poate observa că intensitatea iluminatului scade după o anumită oră, dar vom merge și pe această soluție de a întrerupe iluminatul când se crapă de ziuă”. 

De asemenea, întrebat cum se va împăca iluminatul festiv din perioada sărbătorilor cu dorința Primăriei Bistrița de a face economii, primarul a spus: ”Trebuie să găsim un compromis rezonabil între dorința oamenilor de a se simți bine de sărbători, de a avea un oraș pregătit pentru sărbători și reducerea consumurilor. Nu cred că orașul nu își permite un iluminat de la ora 18:00 până la ora 01:00. E un lucru pe care eu îl apreciez ca important pentru starea de spirit în oraș”. 

În ceea ce privește iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă, Ioan Turc a mai făcut câteva precizări: ”Știu că există controverse legat de iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă, dar apreciez faptul că totuși nu suntem în stare de război, nu e necesar niciun fel de camuflaj pe timp de noapte. Oamenii trebuie să se bucure de sărbători, de spiritul Crăciunului. De aceea, centrul orașului și cartierele vor fi ornate festiv, cu becuri LED, cu consum redus. De asemenea, vom avea în vedere un program care ține cont de context. Adică, iluminatul festiv se va închide la ora 01:00 sau la ora 02:00 dimineață, cu excepția zilelor de Crăciun și de Anul Nou”. 

Edilul Bistriței a completat că au fost alocați circa 200.000 de lei din bugetul local pentru iluminatul festiv din acest an deoarece municipalitatea își propune ca în fiecare an să vină cu o altă soluție. ”Nu repetăm același decor. Ne dorim să îi surprindem pe oameni”, a mai menționat Ioan Turc.