Primarul Ioan Turc: Nu vom mai transforma oraşul în bazar pentru comercializarea materialelor pirotehnice!

 -  - 


Consiliul Local Bistrița a aprobat joi, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre prin care se stabilesc o serie de măsuri privind comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice pe raza teritorială a municipiului. 

Anii trecuţi, în această perioadă a anului, în Bistriţa domnea o atmosferă de război. Știm că s-au produs accidente, au rămas oameni, copii chiar, fără degete, fără ochi, cu diferite malformații, unele netratabile. Acesta este motivul pentru care am apreciat că se impune în regim de urgenţă adoptarea unui proiect de hotărâre care explicitează norme legale aflate în vigoare. Materialele pirotehnice inofensive –  pentru că există şi asemenea tipuri de materiale, steluţe, luminiţe – pot fi comercializate doar în încăperi care respectă prevederile legale. Aceste prevederi legale nu au fost respectate în anii anteriori, când domeniul public a fost închiriat pentru tot felul de tarabe de pe care s-au vândut oricui a dorit să cumpere, inclusiv copiilor, materiale pirotehnice, multe dintre ele periculoase. Pentru că legea permite vânzarea anumitor categorii de materiale pirotehnice considerate ca fiind inofensive, nu am putut să prohibim printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local vânzarea tuturor acestor materiale și mă refer la categoria celor considerate inofensive, dar un lucru este cât se poate de limpede: nu vom mai transforma oraşul în bazar pentru comercializarea materialelor pirotehnice. Ele nu vor putea fi comercializate nici de pe spaţiul privat pentru că nu este suficient să îţi pui o masă acolo, să vii cu un aviz de nu ştiu unde şi să vinzi asemenea tipuri de materiale”, a spus primarul Ioan Turc în timpul ședinței de Consiliu Local.

Sursa citată a menționat că la Primăria Bistrița au fost înregistrate ”foarte multe” solicitări pentru închirierea domeniului public în vederea comercializării de articole pirotehnice, dar acestea au fost refuzate.

În plus, primarul Bistriței spune că Poliția Locală va efectua în perioada viitoare controale tematice la comercianții care au voie totuși să vândă astfel de produse.

”Vom avea grijă ca, prin Poliţia Locală, să se facă controale tematice pentru a se vedea clar dacă cei care au voie să vândă materiale pirotehnice inofensive respectă prevederile legale din punct de vedere al tipului de material şi din punct de vedere al spaţiului din care se vând aceste materiale. Este limpede că utilitatea acestui proiect de hotărâre vine tocmai din aceste două explicitări. Nu mai închiriem spaţiul public pentru amplasare de tarabe, nu mai permitem vânzarea materialelor pirotehnice de pe domeniul privat dacă nu sunt respectate toate regulile. Și eu spun foarte clar: cei care vindeau cu nemiluita asemenea materiale sunt operatori sezonieri, care vin în luna decembrie, cer autorizație, închiriază domeniul public și vindeau oricui inclusiv materiale prohibite. Solicităm Poliţiei Naționale şi Jandarmeriei să ne susţină în acest demers, care este unul cât se poate de corect, pentru că nu ne dorim nimic altceva decât protejarea cetăţenilor de posibile accidente, care din nefericire s-au întâmplat în fiecare an, şi pentru menţinerea unui climat de normalitate în oraş, propriu sărbătorilor care se apropie”, a adăugat primarul Ioan Turc.

Proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Local Bistrița prevede următoarele:

  • Se interzice comercializarea articolelor pirotehnice pe domeniul public sau privat al municipiul Bistriţa.
  • Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1 și P1, care prezintă un risc scăzut, se poate face doar din spații proprietate privată sau construcții provizorii special amenajate, amplasate pe terenuri proprietate privată, destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obtinerea autorizației de a deține și comercializa din partea Inspectoratului teritorial de munca și a Inspectoratului de politie județean Bistrița -Năsăud și după obținerea acordului unității Inspectoratului pentru situații de urgență Bistrița.
  • Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
  • Articolele pirotehnice din categoria F1 nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase, baterii de petarde luminoase iar pocnitorile nu trebuie să conțină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
  • Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1 și P1 este interzisă către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
  • Se interzice comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate  a fi utilizate  de catre pirotehnicieni.
  • Verificarea spațiilor/construcțiilor  în care se comercializează articolele pirotehnice, modul cum sunt comercializate, precum și a tipurilor de articole supuse comercializări se va face de către Poliția locală a municipiului Bistrița, Inspectoratul de Poliție Bistrița, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița -Năsăud și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Vizualizări 34 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.