Primarul Ioan Turc: ”PSD se laudă cu niște proiecte care vor aduce în oraș un supliment de stres”

 -  -  11123


După ce social democrații din Bistrița l-au acuzat pe primarul Ioan Turc că se laudă cu proiecte pentru care vechea administrație PSD din Primăria Bistrița a obținut finanțare și că nu a venit cu niciun proiect propriu în primul an de mandat, edilul Bistriței a reacționat și le-a transmis celor din PSD că, la rândul lor, se laudă cu niște proiecte care vor aduce în oraș ”un supliment de stres”.

O simplă mențiune aș vrea să fac în legătură cu afirmațiile făcute de cei de la PSD într-o conferință de presă. Dacă aș fi în locul lor, mi-ar fi rușine să fac judecăți de valoare. Se laudă cu niște proiecte pentru care va trebui să cheltuim mulți bani pentru ca ele să răspundă într-adevăr așteptărilor oamenilor. Pe de altă parte, se laudă cu niște proiecte care vor aduce în oraș un supliment de stres pe care noi ne străduim să îl anulăm, să îl evităm printr-un proiect masiv de construire de locuri de parcare. Practic, parcările vor fi construite printr-un credit. Pe fonduri europene nu se pot realiza parcări decât în situații excepționale, când parcarea e parte a unui ansamblu mai mare cu anumite funcțiuni. Îi rog pe bistrițeni să aibă răbdare încă un an de zile. Repet, anul viitor vom da drumul unui proiect major de realizare de parcări în oraș. Știu că există voci, știu că există nevoia de a face tranziția spre bicicletă, spre mașina electrică. Da, toate aceste lucruri trebuie să se întâmple și noi le susținem, inclusiv faptul că vom amenaja cel puțin 20 de stații de încărcare pentru mașini electrice este o dovadă în acest sens. Faptul că vom demara încă din acest an un proiect pilot care constă în amplasarea unui sistem rezidențial pentru biciclete, parking pentru biciclete, pe formulă automată este un alt exemplu. De asemenea, vom pune astfel de sisteme și în zonele foarte circulate din oraș, deci nerezidențiale. Dar comportamentele nu se schimbă de azi pe mâine, nu le poți spune oamenilor că de mâine nu mai au unde să-și parcheze mașina. Acest tip de comportament se modifică prin politici aplicate gradual și prin facilități pe care comunitatea trebuie să le facă”, a declarat primarul într-o conferință de presă.

De asemenea, Ioan Turc a precizat că, după ce a fost clarificată situația juridică a mai multor puncte termice, s-a decis ca în locul a nouă dintre acestea să fie amenajate tot parcări, trei dintre ele urmând să fie demolate în scurt timp.

Cei de la PSD tot ne spun că nu am demolat punctele termice, dar eu le spun că ei au fost habarniști. Nu au știut nici măcar care este regimul juridic al terenurilor pe care sunt punctele termice. Adică ei așteptau să punem jos puncte termice cu situație juridică incertă, ceea ce este imposibil, pentru că nu este legal. Am clarificat situația juridică a multor puncte termice. Pe locul a nouă puncte termice vom avea parcări. Trei sunt în procedură de demolare, pentru alte șase se finalizează studiile de coexistență, pentru că acolo sunt și posturi trafo. Vestea bună, partea plină a paharului, este că aceste posturi trafo vor fi încorporate în noile parcări și vor furniza infrastructura pentru stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a mai declarat edilul Bistriței.

Primarul a ținut să sublinieze că atunci când a preluat mandatul, nimeni din Primăria Bistrița nu știa cu exactitate câte locuri de parcare se vor pierde ca urmare a implementării proiectelor cu finanțare europeană și nu exista niciun proiect pentru amenajarea unor noi locuri de parcare.

”Am evaluat care va fi situația după implementarea investițiilor pe culoarele de mobilitate și am constatat că vor fi eliminate aproximativ 3.400 de locuri de parcare. În această situație, trebuia să venim cu soluții. S-a muncit mult în aceste luni de zile pentru un concept care va fi implementat începând din primăvară. (…) Pentru ca oamenii să înțeleagă modul în care lucrăm, vă dau un singur exemplu. Pe strada 1 Decembrie, unde vom avea piste pentru cicliști și într-un sens și în celălalt, vom rezolva problema pierderii locurilor de parcare prin amenajarea a trei parcări: una pe strada Năsăudului, a doua în spatele Finanțelor Publice, acolo unde suntem pe punctul de a obține administrarea terenului, lucru pe care PSD s-a tot căznit să-l facă și numai nu i-a ieșit, iar a treia pe Aleea Basmului, deci practic vom compensa pierderea tuturor locurilor de parcare și vom veni și cu un surplus”, a mai explicat primarul.

1 notes
248 views
bookmark icon

One thought on “Primarul Ioan Turc: ”PSD se laudă cu niște proiecte care vor aduce în oraș un supliment de stres”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *