Din Bistrita

Primarul Ioan Turc, reacție după amenda de 50.000 de lei dată de Garda de Mediu. Ce spune edilul Bistriței

 -  - 


În ședința din luna septembrie a Consiliului Local Bistrița, consilierul USR Nicolae Pavelean i-a cerut primarului Ioan Turc un punct de vedere în ceea ce privește noua stație de preparare a mixturilor asfaltice și sancțiunea pe care municipalitatea a primit-o din partea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud pentru că a instalat această stație fără a deține acord de mediu. 

Noua stație de asfaltare – un proiect pe care multă lume îl aștepta și în special bistrițenii care locuiesc pe străzi de pământ. (…) Din păcate, acest proiect are în acest moment un final demn de criticat și pe bună dreptate. În contextul în care Primăria Bistrița a luat și o amendă de la Garda de Mediu de 50.000 de lei, domnule primar, aș dori să ne explicați cum se poate ca în Primăria Bistrița, în condițiile în care departamentele responsabile au directori, au șefi de servicii care sunt plătiți cu salarii nu foarte mici, să ajungem într-o astfel de situație și dacă ați trecut la o investigație pentru a determina cine sunt cei responsabili pentru acest prejudiciu. Nu este corect și nici drept ca bistrițenii să plătească pentru o asemenea greșeală și pentru un prejudiciu cauzat de cei care sunt plătiți să fie responsabili și să își facă treaba”, a spus consilierul Nicolae Pavelean.

Primarul Ioan Turc i-a oferit un răspuns consilierului.

În legătură cu stația pentru producerea mixturilor asfaltice, săptămâna viitoare voi comunica un punct de vedere ferm legat de problema pe care o avem din punct de vedere al Agenției de Mediu. Domnule consilier, nu discutăm despre un final. Nici pomeneală. Dimpotrivă, vom rezolva problema într-un mod sau altul. Sunt mai multe scenarii de lucru. Cineva a greșit, este limpede acest lucru. Categoric, cine a greșit va trebui nu doar să dea explicații, ci va suporta și sancțiuni, care pot fi disciplinare, pecuniare, dar deocamdată dați-mi voie să nu spun mai multe lucruri. Suntem într-un proces interinstituțional pentru identificarea soluției prin care o stație nouă, mult mai puțin poluantă decât stația veche, să poată fi pusă la treabă. Colaborăm cu Agenția pentru Protecția Mediului și căutăm soluții inclusiv la nivel național. Vă asigur că nu s-a pierdut timp. Adică, până în momentul de față s-a lucrat la stație. Chiar dacă nu am fi întâmpinat această problemă de natură tehnică, mai degrabă de natură juridică și formală, tot nu am fi putut asfalta pentru că am avut întârzieri mari, în primul rând, din cauza furnizării sau a întreruperii furnizării de fier, de tablă. Fabricile de la care producătorul importă tabla și fierul sunt în Ucraina și s-au produs o serie întreagă de perturbări din cauze pe care le cunoaștem cu toții. Îi asigur pe bistrițeni că nu discutăm despre un final, ci despre identificarea soluției formale prin care această stație, care este gata în acest moment, am făcut inclusiv probe la rece, să poată să fie pusă la treabă”, a spus primarul.

Edilul Bistriței a adăugat că lucrările la noua stație au fost finalizate zilele acestea.

”În principiu, dacă vremea nu se răcește foarte tare, undeva până la jumătatea lunii noiembrie se poate lucra, dar important este să găsim soluția legală pentru a îi putea da drumul și aici mă refer la raporturile cu Agenția pentru Protecția Mediului. Altminteri, să știți că stația este una cât se poate de performantă. Cei care sunt în măsură să evalueze din punct de vedere tehnic această stație au spus că am făcut o alegere bună”, a mai spus primarul.

De asemenea, edilul a menționat că municipalitatea va contesta în instanță amenda aplicată de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Reamintim că Primăria Bistriţa a fost amendată de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu cu 50.000 de lei pentru că a ridicat nouă staţie de asfalt fără a obţine acordul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Noua stație de mixturi asfaltice i-a adus Primăriei Bistrița o amendă de 50.000 de lei; în plus, municipalitatea e obligată să o demonteze și să aducă terenul la starea inițială

 

657 views
bookmark icon

One thought on “Primarul Ioan Turc, reacție după amenda de 50.000 de lei dată de Garda de Mediu. Ce spune edilul Bistriței

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.