Primarul Ioan Turc: Se impune o revizuire a Regulamentului de urbanism local

Primarul Ioan Turc a vorbit într-o emisiune la AS-TV despre problemele din urbanism cu care se confruntă administrația pe care o coordonează și afirmă că, în urma unei analize, a ajuns la concluzia că se impune o revizuire a Regulamentului de urbanism local.

E greu să mulțumești pe toată lumea, dar administrația pe care o coordonez trebuie să gestioneze problemele din urbanism pe baza unor documente care există, sunt normă pentru Consiliul Local, pentru aparatul de specialitate al primarului și pentru toți cei care doresc să construiască în Bistrița. E limpede pentru mine, în urma unor analize pe care le-am făcut, că se impune o revizuire a Regulamentului de urbanism local”, a spus primarul la AS-TV.

Acesta a adăugat că revizuirea va fi făcută pe două componente.

Prima se referă la explicitarea conceptului de locuință colectivă mică, iar pe celălalt palier, avem nevoie de o revizuire a componentei parcări. În ce privește locuințele colective mici voi veni în curând cu un document la care am lucrat împreună cu un grup de specialiști din Bistrița, dar nu numai, după ce structura Arhitectului șef, conform procedurii, va întocmi un referat de specialitate. Prin explicitarea acestei noțiuni și prin clarificări care țin de suprafața minimă de teren pe care se poate construi, amprenta la sol, POT-ul, numărul de etaje și nu în ultimul rând numărul de unități locative, eu sunt optimist în ceea ce privește reglarea, prin negociere, a nemulțumirilor nu neîndreptățite care există în comunitate. Am constatat că oamenii sunt nemulțumiți în primul rând de volumetrie. Dacă astăzi, în temeiul documentelor la care ne raportăm, se poate construi într-un anume fel, după această revizuire se va construi diferit. Adică nu vom mai avea în zona de locuire L2 clădiri foarte voluminoase. Vom stabili foarte clar și care este numărul de unități locative pe care o clădire le poate conține. Pentru autorizarea directă, cine va dori să construiască în zona L2 pe un teren de minim 1000 de mp locuințe colective va trebui să își subsumeze efortul investițional unor rigori care, eu cred, vor aduce mai mult echilibru pentru zona de locuire L2”, a adăugat primarul.

Edilul Bistriței a subliniat că în Bistrița nu s-a construit foarte mult pe segmentul de locuințe colective.

Din 2014, după adoptarea PUG, (…) constatăm că au fost edificate 45 de locuințe colective cu tot cu blocurile construite de autoritatea locală, mă refer la ANL și blocurile sociale“, a mai spus primarul.

Astfel, Ioan Turc consideră că nu se poate discuta despre un fenomen masiv, dar este de părere că trebuie găsit un echilibru.

”Sectorul de construcții reprezintă un motor important al economiei locale. Numărul de apartamente, de locuințe noi de pe piață este de asemenea un indicator important pentru că reglează prețul acestor apartamente pe piață. Modul în care vom valorifica terenurile este foarte important. Terenurile nu sunt un pat al lui Procust, nu le poți dimensiona după cum vrei. De aceea, trebuie să fim atenți la modul în care valorificăm această avere comună a orașului. Când spun comună, nu mă refer la domeniul public al orașului, ci la toate terenurile indiferent de proprietari. Trebuie găsit un echilibru“, a completat primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *