Primarul Ioan Turc: ”Suprafața de teren pe care se află bazele sportive Iproeb și Mecanica este una generoasă și are un potențial uriaș”. Ce spune despre baza Gloria

 -  -  1055


Consiliul Local Bistrița și-a dat acordul pentru ca municipalitatea să demareze procedurile pentru achiziția bazelor sportive Iproeb și Mecanica, proiectul de hotărâre care viza acest lucru fiind aprobat.

Primarul Bistriței, Ioan Turc, spune că suprafața de teren pe care se află bazele sportive Iproeb și Mecanica este una generoasă și are un potențial uriaș. Administrația locală intenționează să amenajeze aici un parc sportiv cu multiple funcțiuni.

Suprafața de teren pe care funcționează bazele sportive Iproeb și fosta Mecanica este într-adevăr una generoasă și cu un potențial uriaș. Ținând cont de faptul că se află în proximitatea Pădurii Schullerwald, ținând cont de faptul că există rețea de utilități, ținând cont de faptul că este într-adevăr în oraș, nu în afara orașului, la distanță, potențialul este extraordinar de mare. Dorim să construim, să amenajăm un parc sportiv și acest lucru presupune bazine de înot, terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi, presupune multe funcțiuni cu destinație de sport, agrement și relaxare. Dorim, în situația în care vom ajunge la o finalitate în ceea ce privește negocierile pentru cumpărarea bazelor sau chiar dacă vom cumpăra o singură bază, să depunem un proiect pe Programul Operațional Regional, pe infrastructură de agrement, ceea ce va da orașului o zonă cu adevărat de mare nivel pe această componentă – sport, divertisment și petrecere a timpului liber. Sigur că va exista și o contribuție a municipalității, dar nu mă pot pronunța în acest moment cu privire la valoarea proiectului. Va fi un proiect mare. Categoric urmărim realizarea unui proiect de anvergură pentru oraș”, a declarat primarul Ioan Turc.

Această investiție în achiziția bazelor ar urma să se realizeze cu bani pe care municipalitatea îi va împrumuta, Primăria Bistrița intenționând să acceseze un credit de 100 de milioane de lei, iar cumpărarea bazelor sportive figurează pe lista investițiilor care vor fi susținute din acest împrumut.

Având în vedere această intenție a municipalității, consilierul PMP Ștefania Stere a propus Primăriei Bistrița să introducă pe lista investițiilor care se vor realiza cu ajutorul creditului de 100 de milioane lei și achiziția Stadionului Jean Pădureanu.

”Din punctul nostru de vedere, Stadionul Jean Pădureanu este un obiectiv extrem de important și trebuie să rămână al orașului. Se știe că este în executare și, dacă municipalitatea nu face demersuri rapide pentru achiziționare, există posibilitatea ca el să nu rămână al orașului. Cred că acest obiectiv este mult mai important decât achiziția bazelor Iproeb și Mecanica, deși am votat în favoarea acestor achiziții. Stadionul este în centrul orașului, este amenajat, că nu presupune investiții majore și e de necesitate să rămână către bistrițeni. (…) Lista făcută poate fi ajustată, în așa fel încât să avem un buget și pentru Stadionul Municipal”, a spus Ștefania Stere.

Consilierul PNL Florin Urîte a venit cu o precizare la cele afirmate de Ștefania Stere. Acesta a subliniat că Stadionul Jean Pădureanu este un obiectiv care are nevoie de foarte mulți bani pentru funcționare și, mai mult decât atât, pentru reabilitare. ”Când eram la TeraPlast, îmi amintesc că se aloca câte 150.000 de euro pentru stadion – pentru încălzire, pentru amenajarea pistelor, pentru tot ce însemna drenaje și așa mai departe. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să dispară acest stadion. Ne dorim să îl integrăm în Parcul Municipal, dar necesită intervenții deloc puține”, a spus Florin Urîte.

În legătură cu acest subiect, primarul Ioan Turc a răspuns că municipalitatea face deja demersuri pentru achiziția bazei Gloria.

În ceea ce privește baza Gloria, noi suntem deja în discuții. Avem depus un raport de evaluare de către domnul lichidator Urs. Vom face propria noastră evaluare și, în situația în care vom ajunge la un preț corect, vom cumpăra și această bază sportivă, adică vom veni în fața Consiliului Local cu o propunere de cumpărare a terenului și evident a întregii infrastructuri care există pe baza Gloria. Oamenii sunt legați de baza Gloria, de tot ceea ce a însemnat Gloria Bistrița pentru oraș. Terenul, știm toți, e în zona zero a orașului. Dacă nu facem această intervenție, totul acolo se va nărui. De fapt, tribuna dinspre parc este într-o stare avansată de degradare, iar acest proces de degradare continuă”, a spus Ioan Turc, primarul subliniind că investițiile în baza Gloriei ar fi foarte mari.

Edilul Bistriței a explicat de ce baza Gloria nu se află în acest moment pe lista de investiții pentru care Primăria Bistrița va contracta un împrumut.

”Nu suntem în măsură să facem acest lucru pentru că o listă de achiziții aferentă unui credit pe care dorim să îl contractăm conține documentații care au trecut prin Consiliul Local, adică studii de fezabilitate care au indicatorii tehnico-economici aprobați sau achiziții pentru care deja am demarat proceduri și avem documente. În acest caz, cel mai important document ar fi propriul nostru raport de evaluare, raportul pe care îl depune proprietarul poate fi luat în seamă ca și document de lucru, dar nu putem cumpăra și nu putem dimensiona prețul achiziției în funcție de ceea ce solicită potențialul vânzător. Vă asigur că ne preocupă realizarea unor baze sportive în municipiul Bistrița cu adevărat de nivel, de ținută și suntem parteneri în acest efort”, a explicat primarul.

Secretarul Primăriei Bistrița și primarul Ioan Turc au explicat că propunerea consilierului Ștefania Stere de a introduce achiziția Stadionului pe listă nu poate fi supusă votului pentru că încalcă legislația în vigoare, proiectul privind contractarea unui împrumut în valoare de 100 de milioane de lei fiind adoptat în forma prezentată de inițiator. S-au înregistrat 16 voturi pentru, zero împotrivă și 4 abțineri.

0 notes
180 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *