Primarul Ovidiu Crețu, declarație privind problema toaletelor de la școala din Slătinița: ”Dacă copilul are acasă anumite condiții, ești obligat să le dai și la școală. Dacă acasă are alte condiții, te chinui degeaba!”

 

 

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a vorbit, într-o conferință de presă, despre problema grupurilor sanitare de la școala din cartierul Slătinița, acolo unde copiii sunt nevoiți să utilizeze toalete amenajate în curte. Întrebat dacă se vor face investiții pentru a asigura condiții decente copiilor în noul an școlar, primarul Ovidiu Crețu a precizat că administrația locală a primit suma de 70.000 de la Guvernul României pentru o astfel de investiție, dar suma este insuficientă.

Astfel, municipalitatea trebuie acum să decidă dacă va achiziționa din acești bani toalete ecologice sau va opta pentru a realiza studiile si proiectul pentru o investiție majoră care să fie realizată atunci când cartierul va avea sisteme de alimentare cu apă și canalizare.

Am primit 70.000 lei cu care o să putem să facem ori nişte improvizaţii, ori să ne apucăm să facem ceea ce ştim, adică o investiţie corespunzătoare, dar banii aceştia nu vor ajunge pentru investiţii, ci doar pentru studii, proiect şi eventual să putem începe lucrarea, dar nicidecum să rezolvăm problema. Banii au venit, sunt prinşi în rectificarea bugetară şi vom face cu ei ceea ce se poate face, astfel încât să creăm nişte condiţii mai bune acolo. Trebuie să ne gândim la următorul lucru: dacă copilul are acasă anumite condiții, ești obligat să le dai și la școală. Dacă acasă are alte condiții, te chinui degeaba. Până când Slătinița nu va avea apă, în 2021 sau 2022, când se va termina acea investiție, lucrurile sunt făcute mai mult pentru promovare, de reclamă, să spunem politic. Pentru că el acasă nu are apă curentă, nu are toaletă, atunci ce îi fac eu la școală? O improvizație… ”, a precizat Ovidiu Creţu.

Întrebat în ce va consta această improvizație, Ovidiu Crețu a mai adăugat: ”Nu știu. Trebuie să primesc de la Direcția Tehnică soluția, să vedem ce putem face. Există varianta de a face o improvizație, dar o toaletă ecologică nu rezolvă problema. Sau există avarianta să facem ce trebuie să facem, respectiv studiile, proiectarea și în momentul în care apa va ajunge acolo să facem ce trebuie. S-ar putea face, sigur cu bani mulți, cu instalație, cu bazin. Costă foarte mulți bani și peste 3 ani o arunci pentru că o să fie introdusă apa”, a mai completat primarul.

De asemenea, în aceeași conferință de presă, primarul municipiului Bistrița a vorbit și despre alte investiții care sunt în derulare la unitățile de învățământ din oraș. Astfel, în cinci unități de învățământ vor exista șantiere în noul an școlar. Este vorba despre Şcoala Gimnazială numărul 4, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, Şcoala Gimnazială nr. 1, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.  În plus, este posibil să înceapă lucrări și la Colegiul Național Liviu Rebreanu spune primarul. „Colegiul Naţional Liviu Rebreanu are proiectarea finalizată la Compania Naţională de Investiţii. Nu este făcută licitaţia pentru execuţie, dar proiectul este gata, cu toate avizele, iar dacă lucrurile se desfăşoară într-un ritm normal, pot să înceapă lucrările în acest an şi la Liviu Rebreanu”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.