Primarul Ovidiu Crețu: ”Linia Verde – cel mai important proiect al municipiului Bistrița. Un proiect curajos, pe care mi l-am asumat”

 -  -  41140


Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, consideră că două proiecte importante ale administrației locale, cu o valoare totală ce depășește 20 de milioane de euro, vor schimba din temelii modul în care se desfășoară transportul în oraș, punându-se accent pe transportul public de persoane.

Potrivit primarului, este vorba despre proiectele Linia Verde și Centrul Intermodal de Transport, însă, în opinia edilului, cel mai important proiect este Linia Verde.

Despre Linia Verde

În ceea ce privește Linia Verde, proiect care ar duce și la desființarea unui număr important de locuri de parcare din oraș, primarul a admis că acest lucru se va întâmpla, motiv pentru care admistrația locală va pune la dispoziție o altă variantă. ”Nu poți să mănânci omletă dacă nu spargi ouă. Asta să fie clar. Uniunea Europeană nu finanțează mobilitatea distrugând pe bani europeni spațiile verzi și pietonale ca să le transformi în parcări. Nu! Linia Verde are scopul principal de a moderniza mobilitatea în municipiul Bistrița, de a îndemna și trimite oamenii să folosească transportul public, un transport public ecologic, fără poluare. Va fi și gratuit, va fi și un transport public care te va aduce în zona istorică, centrală a municipiului”, a spus primarul Ovidiu Crețu, în timpul unei emisiuni a postului local de televiziune AS-TV.

”Este un proiect curajos, mi l-am asumat. Se poate! Bistrița poate să facă lucrul acesta. Sunt și alte orașe în lume care fac lucrul acesta și avantajele sunt formidabile. Transportul public trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor. (…) Un transport public gratuit rezolvă multe probleme”, a mai completat Crețu.

Totodată, pe lângă faptul că vor fi achiziționate autobuze electrice, toate străzile de pe traseul Linia Verde vor fi reabilitate. ”Degeaba cumpărăm autobuze electrice, frumoase și le blocăm în circulație. Va fi linie prioritară pentru autobuze și atunci ă să vezi poți veni mai repede cu autobuzul decât cu mașina din Viișoara până în centrul istoric. (…) Nenumăratele locuri de parcare din jurul Bisericii Evanghelice ar putea fi transformate în terase. Este esențial ca acest transport să treacă prin centrul istoric al orașului”, a spus aceeași sursă.

Traseul pe care va funcționa Linia Verde este: Unirea (Casa Agronomului) – Calea Moldovei – General Grigore Balan – Bistricioarei – Piața Petru Rareș – Piața Unirii Dornei, Gheorge Șincai – Independenței – Libertății – Viișoara.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost deja lansată, municipalitatea urmând să stabilească și compania care va realiza aceste lucrări.

Contractul de finanțare pentru acest proiect este semnat. Lucrările au fost scoase la licitație, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 20 mai. Deci peste câteva zile se închide perioada de depunere a ofertelor, după care acestea vor fi analizate. În final, cineva se va apuca de lucru pe acest proiect”, a mai declarat Crețu.

Întreaga investiție este de circa 12 milioane de euro, bani din care vor fi achiziționate și autobuzele electrice.

Despre Centrul Intermodal de Transport

În ceea ce privește Centrul Intermodal de Transport, primarul a afirmat că, alături de Linia Verde, este al doilea proiect care va influența dezvoltarea orașului, felul în care arată, mobilitatea în oraș. ”Nu este firesc ca autocarele astea mari să traverseze tot orașul, să oprească în stațiile de transport public local, cu remorcă de bagaj, cu toate acelea. Dar Centrul Intermodal le va scoate din oraș. În momentul când va fi funcțional, toate aceste autovehicule vor veni pe varianta de centură, vechea centură.vor urca pe această platformă și se vor întoarce tot pe centură. E ca o platformă de schimb”, a explicat Ovidiu Crețu. ”Asta înseamnă schimbări radicale n concepția mobilității în oraș”, a mai spus edilul orașului, care a dat exemple de astfel de proiecte în alte orașe europene, precum Bruxelles.

”Proiectul este în evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională. El trebuie să ne vină zilele acestea. (…) Urmează să lansăm licitația și undeva la mijlocul lunii iunie va fi termenul de depunere a ofertelor. Un proiect de 8,7 milioane euro”, completează primarul.

4 notes
265 views
bookmark icon

4 thoughts on “Primarul Ovidiu Crețu: ”Linia Verde – cel mai important proiect al municipiului Bistrița. Un proiect curajos, pe care mi l-am asumat”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *