Primarul Ovidiu Crețu, precizări în legătură cu începerea noului an școlar

În contextul pregătirilor pe care le presupune începutul anului școlar 2020 – 2021, Primăria municipiului Bistrița a făcut demersurile necesare pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții, anunță primarul Ovidiu Teodor Crețu.

Potrivit administrației locale, au fost luate o serie de măsuri în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului COVID-19.

”La această dată, putem spune că am făcut toate pregătirile pentru începerea noului an școlar cu prezența fizică a elevilor în sălile de curs. În cea de-a două jumătate a lunii august am avut discuții separate cu toți conducătorii școlilor și grădinițelor din Bistrița, discuții în urma cărora am preluat solicitările unităților de învățământ în ceea ce privește achiziția materialelor necesare începerii noului an școlar – în principal mobilier și materiale de igienă. Am făcut alocările bugetare necesare, am comandat și primit aceste materiale, iar în zilele care urmează ele vor fi repartizate școlilor în conformitate cu solicitările făcute”, a precizat primarul Ovidiu Crețu.

Referitor la depunerea de proiecte cu finanțare nerambursabilă menite să sprijine buna desfășurare a procesul de învățământ, primarul municipiului Bistrița a adăugat că administrația locală are în pregătire proiecte pentru achiziția de materiale de protecție și echipamente IT.

”Din păcate, Guvernul României a lansat cu mare întârziere Ghidului Solicitantului, iar proiectele vor putea fi depuse abia din data de 5 octombrie 2020. Municipalitatea are în pregătire documentația necesară pentru achiziționarea de elemente protecție și IT astfel încât să putem depune proiectele spre finanțare în data de 5 octombrie 2020”, a completat edilul orașului.

”Îi asigur pe toți cetățenii municipiului Bistrița că vom face tot ceea ce este necesar pentru a asigura condiții optime pentru copiii noștri în școli și grădinițe și în acest an școlar și că avem capacitate de a ne adapta la situația nouă generată de măsurile impuse în vederea prevenirii răspândirii bolilor”, a încheiat Crețu.

One comment

  1. Cretu ori face pe prostul ori chiar nu a inteles procedura. Lucrurile sunt foarte clare. Pregătirile pentru începerea noului an şcolar, revine unităţilor administrativ-teritoriale în subordinea cărora se află unităţile de învăţământ. Având în vedere conditiile speciale din acest an cauzate de epidemia de COVID-19, guvernul a stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă alocarea sumei de 175 de milioane de euro din fonduri europene, pentru decontarea cheltuielilor făcute de autoritătile locale cu achizitionarea de echipamente electronice şi materiale sanitare în şcoli. Cererile de rambursare pentru aceste cheltuieli din fonduri externe vor putea fi depuse în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021.
    In ordonanţa de urgenţă sunt descrise tipurile de cheltuieli pe care autorităţile publice locale şi unităţile de învăţământ le pot face (tablete conectate la internet, materiale de protecţie sanitară şi containere sanitare), urmând să fie decontate din fonduri externe. În textul actului respectiv se arată că aceste achiziţii se pot face „cu respectarea revederilor legale privind achiziţiile publice şi cu încadrarea în creditele de angajament şi bugetele aprobate conform legii, înainte de depunerea cererilor de finanţare pentru a obţine decontarea din fonduri externe nerambursabile. Aceste categorii de cheltuieli sunt eligibile începând cu data de 01.08.2020”.
    Cele 175 de milioane de euro sunt împărtite astfel: 100 milioane de euro pentru echipamente IT (tablete), cu o valoare de decontare în limita a 200 de euro/tabletă; 50 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente de protecţie medicală (măşti, dezinfectanţi); 25 milioane de euro pentru achiziţia de containere sanitare mobile, acolo unde nu există racord la reţeaua de apă şi canalizare. Decontarea acestor categorii de cheltuieli ocazionate de achiziţiile necesare pentru începerea anului şcolar, se va face pe baza principiului primul venit-primul servit, cu respectarea pragului minim de calitate a produselor, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.