Cele mai citite știri

VIDEO: PRO TV-ul a dat o știre că la Colibița, dejecțiile de la pensiunile turistice se varsă direct în LAC! MANIPULARE ordinară: de fapt, țevile filmate reprezintă evacuarea apelor FILTRATE prin fosă, lucru perfect-normal!

 -  - 


Lacul de la Colibița scade treptat și odată cu retragerea apelor, pe unii versanți ai malurilor se pot vedea țevi de scurgere care deversează în lac. Reporterii PRO TV au realizat un reportaj în care au filmat câteva țevi de polipropilenă iar cele 3 persoane intervievate au speculat că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care se varsă direct în lac… fără să fie filtrate prin fosă. (lucru ne-probat).Ă

În realitate, țevile filmate reprezintă evacuarea apelor uzate, după ce  inițial au fost tratate în fose. (în filmare se observă canalul de vizitare al foselor. Deci NU se deversează DIRECT în lac.. așa cum a prezentat PRO  TV-ul! Cel puțin, în cazul de față!

 

Sisteme de canalizare cu fosa septica

Neexistand in zona un sistem de canalizare public la care sa se lege, cei care si-au construit locuinte in aceste arii au fost nevoiti sa-si asigure un sistem de canalizare individuala prin  montarea unei fose septice: un recipient care se ingroapa in sol, urmand ca in interiorul acestuia sa fie deversate apele menajere produse de locuinta. Fosa poate fi construita din diverse materiale – beton, fibra de sticla, polietilena.

Aceste dispozitiv este format de obicei din mai multe compartimente interioare, fiecare avand un rol bine definit. De exemplu, primul dintre acestea are rolul decolmatarii, ne referim la separarea fecalelor şi a reziduurilor grele.

HTTPS://VID2.STIRILEPROTV.RO/2019/03/05/62026421-2.MP4

Cei care vor sa-si monteze o fosa septica care sa functioneze corespunzator trebuie sa stie ca in aval de aceasta trebuie sa fie construit un camin care sa poata fi vizitat. Prin intermediul acestuia se verifică functionarea fosei.

Sistemul functioneaza in modul urmator: materiile solide se strang pe fundul fosei, lucru datorat greutatii lor; apa menajera este curatata in primul compartiment dupa care trece în al doilea compartiment, unde se continua curatarea.  De notat insa ca apa rezultata nu este potabila. Dupa o perioada de aproximativ trei zile ea va fi evacuata printr-un sistem de drenare subteran, alcătuit din nisip şi pietriş mediu, care funcţionează ca un filtru natural.

Foarte probabil ca acest sistem de evacuare să fi fost filmat de reporterii PRO TV, sub prezumția că se deversează DIRECT în lac! 

 

Din imaginile filmate se vede CLAR că țevile reprezintă de fapt evacuarea apelor tratate în fosă… ca dovadă canalul de vizitare al fosei. La Colibița există aproximativ 300 de cabane, iar filmarea PRO TV-ului ar face referire la 2-3 cazuri izolate, în cel mai nasol caz, nicidecum nu descrie un fenomen generalizat.

VIDEO:

Știrea PRO-TV-ului a folosit câteva cadre în care erau prezentate câteva țevi de evacuare a apelor tratate și pe baza a 3 mărturii au împachetat o știre despre pensiunile care deversează DEJECȚII direct în lac, caz ne-demonstrat în cazul de față! 

 

NU există finanțare pentru proiectul de apă-canal, la Colibița!

Zona Colibița a fost numită stațiune de interes local, dar NU există rețele de apă-canal! Master-planul de apă- canal (etapa 2) este în întârziere, dar oricum, zona Colibița NU este eligibilă! În consecință, autoritățile locale și județene caută soluții de finanțare pentru proiectul de apă-canal: stație de tratare, epurare, pompe etc! Până la implementarea unui astfel de proiect, toate cabanele și pensiunile din Colibița și-au amenajat fose septice!

„În urma scăderii apei, putem controla ceea ce nu am putut controla în aceşti ani şi anume: dacă sunt deversări de dejecţii sau dacă sunt persoane care îşi asigură alimentarea locuinţelor din lac necontorizat.″ a declarat Ovidiu Frenț, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud.

La sfârşitul verii, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor vor să înceapă lucrările de consolidare a barajului construit în 1977, iar pentru acest lucru apa din lac va fi scoasă aproape în totalitate. Problemele au început deja să apară: sunt tot mai dese alunecările de teren, pereţii pensiunilor încep să se crape, iar pontoanele stau să se dărâme. Din cauza lucrărilor, foarte mulţi turişti au început să îşi anuleze vacanţele.

Zona Colibița – Tihuța are un potențial enorm și odată cu atestarea ca stațiune turistică locală ar putea atrage investiții nerambursabile. Marea problemă o reprezintă rețelele de drumuri, apă și canal. Administrația Radu Moldovan a reușit abia la al II-le mandat să finalizeze modernizarea mult-promisă a Drumul Blajului în tip ce al II-lea tronson, din Colibița, pe baraj prin localitatea Bistrița-Bârgăului până la intersecția cu DN 17 se flă în lucru.

Implementarea marilor proiecte (rețele de apă-canal, drumuri) se desfășoară cu dificultate deși sunt obligatorii pentru susținerea turismului și dezvoltarea zonei care a fost atestă ca stațiune turistică de interes local, dar NU are canalizare.

177 views
bookmark icon

5 thoughts on “VIDEO: PRO TV-ul a dat o știre că la Colibița, dejecțiile de la pensiunile turistice se varsă direct în LAC! MANIPULARE ordinară: de fapt, țevile filmate reprezintă evacuarea apelor FILTRATE prin fosă, lucru perfect-normal!

Oldest
Newest
Most Upvoted

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oldest
  Newest
  Most Upvoted