Problema urșilor și a pagubelor provocate de aceștia, în atenția Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud. În cel mult o săptămână, instituțiile abilitate trebuie să vină cu măsuri

 -  -  11404


Problema urșilor și a pagubelor provocate de aceștia s-a aflat în atenția Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, care a solicitat instituțiilor abilitate să ia măsuri urgente.

”În urma creșterii semnalărilor prezenței urșilor și a provocării de pagube atât în mediul rural, cât și urban, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, a convocat grupa operativă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a se discuta măsurile de prevenire și cele de intervenție care se impun”, anunță Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

La această ședință au luat parte reprezentanți ai nouă instituții publice din Bistrița-Năsăud: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Poliția Locale, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția Silvică și Garda Forestieră.

Prefectul Ovidiu Victor Frenț le-a solicitat tuturor reprezentanților instituțiilor abilitate ca, în termen de o săptămână, să prezinte ”observații la proiectul de procedură pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului”Măsurile prevăzute în această procedură urmăresc protejarea vieții și integrității persoanelor și a gospodăriilor acestora de consecințele eventualelor situații de urgență cauzate de urși și de alte carnivore mari în zonele populate.

Reamintim că problema urșilor care produc pagube pe raza județului Bistrița-Năsăud a mai fost dezbătută în urmă cu o lună, în ultima ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud. La acea vreme, directorul APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a explicat că procedura de recoltare sau de relocare a exemplarului din fondul cinegetic este una extrem de complicată. Tot atunci s-a anunțat că deși au fost făcute 13 solicitări către Ministerul Mediului pentru a aproba recoltarea sau relocarea urșilor, niciuna nu a fost aprobată, cu toate că județul Bistrița-Năsăud are de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare. Subiectul a mai fost prezentat de Ziar de Bistrița:

Bistrița-Năsăud are de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare. ”Procedură complicată pentru recoltarea sau relocarea lor”

1 notes
529 views
bookmark icon

One thought on “Problema urșilor și a pagubelor provocate de aceștia, în atenția Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud. În cel mult o săptămână, instituțiile abilitate trebuie să vină cu măsuri

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *