Probleme mari la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița! Datoriile sunt de peste 1,5 milioane de lei

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa se confruntă cu grave probleme de ordin financiar deoarece în ultimii șapte ani instituția nu a mai primit susținere financiară de la Stat nici măcar pentru salarii sau cheltuieli.

statiunea-de-cercetare-si-productie-pomicola-bistrita-ar-putea-disparea-fotovideo1363873977Directorul Stațiunii, inginerul Ioan Platon, susține că la ora actuală datoriile acumulate se ridică la 1,7 milioane lei, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Există datorii atât la bugetul general consolidat, cât și la bugetul asigurărilor sociale.

În plus, Fisc-ul a pus sechestru pe unele bunuri ale instituției. ”În Bistriţa avem sechestru pe depozitul de ţuică … Mai avem vreo 2.000 – 3.000 litri, am mai vândut şi am plătit tot la ei. Am plătit inclusiv acciza la stocul de ţuică, fără a fi valorificată, în valoare de 2 miliarde lei vechi”.

Platon mai spune că în ultimii ani nu s-a respectat art.35 şi 36 din Legea 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare. Așa s-a ajuns la o datorie acumulată de 1,7 milioane lei. De asemenea, au fost puse popriri pe conturile beneficiarilor de proiecte din fonduri europene avizate de Staţiunea Pomicolă, însă această situaţie a fost transmisă la Ministerul Agriculturii întrucât se poate pune în pericol derularea proiectelor cu fonduri europene la nivel national.

Ioan Platon a mai adăugat că împreună au alte institute de cercetare din ţară au acționat în instanță Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi chiar Academia de Ştiinţe Agricole pentru a respecta prevederile legale privind finanţarea.

Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a fost înfiinţată la data de 1 ianuarie 1950, în baza HCM nr. 1307 din 31 decembrie 1949, sub conducerea d-lui dr. doc. Modoran Ioan si sub îndrumarea profesorului Teodor Bordeianu. Scopul înfiintării la acea vreme era de contribui la redresarea pomiculturii din nordul Transilvaniei distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial şi pentru a valorifica condiţiile pedoclimatice favorabile pentru cultura unor specii pomicole din această parte a ţării.

Din anul 2003, staţiunea a primit o nouă denumire, respectiv Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, nume cu care funcţionează şi în prezent.

Sursa foto: www.citynews.ro

One comment

  1. se vede ca e praf totul acolo de cand intri pe site sa te interesezi de ceva puieti. nimic, nicio poza cu fructe, nici pret, nicio informatie. cum e posibil sa ai atatia copaci pe rod si sa mergi pe minus? si-a intins ”caracatita rosie” si pe acolo vreun tentacul?