Profesorii vor fi în grevă de avertisment miercuri, între 11:00 și 13:00. Peste 70% dintre cadrele didactice vor grevă generală

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra miercuri în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care nu vor avea loc cursuri.

Anunțul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă comună, de preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Potrivit liderilor organizațiilor sindicale, dacă nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, această formă de protest ar putea fi urmată de o grevă generală care ar urma să fie declanșată pe 22 mai.

În conferința de presă de marți, liderii sindicatelor din Educație au prezentat și rezultatele referendumului prin care cadrele didactice s-au exprimat cu privire la declanșarea grevei generale.

Potrivit rezultatelor acestei consultări, peste 71% dintre sindicaliștii afiliați Federației Sindicatelor Libere din Învățământ vor grevă generală începând din 22 mai.

În urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, procentul pentru grevă este de 71,29% din total membri de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. Ca fapt divers, la ultima grevă care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă, în primă fază, a fost undeva la 60%. Este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului. 

Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *