Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe pe 14 mai. Care sunt categoriile de produse eligibile

 -  -  1463


Programul ”Rabla pentru electrocasnice” din acest an va debuta pe data de 14 mai, fiind eligibile nouă categorii de produse, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Săptămâna aceasta lansăm programul ‘Rabla pentru electrocasnice’. Vineri (n.r. – 14 mai) este prima zi când beneficiarii se pot înscrie în program. Bugetul de anul acesta este de 75 de milioane de lei şi ne aşteptăm la un număr foarte mare de beneficiari, peste 200.000, pe nouă categorii de produse. (…) Am modificat categoriile de clasă energetică, pentru că la nivel european aceste încadrări s-au modificat la sfârşitul anului 2020. A fost nevoie de o reîncadrare a echipamentelor noi, astfel încât să corespundă cu cerinţele şi Regulamentul european”, a precizat ministrul BarnaTanczos.

Cele nouă categorii de produse eligibile sunt: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiţionat, televizoare, aspiratoare, laptopuri şi tablete.

Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe – cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru maşini de spălat vase – cu cel puţin noua clasă energetică D, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat cu clasa energetică de cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare – cu clasa energetică de cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoare de rufe minimum A++, 200 de lei pentru aspiratoare cu consumul ce mai mic de 400 kWh/an, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să îşi genereze contul de utilizator.

Programul are trei etape:

  • Etapa 1: 21 mai – 4 iunie, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparatele frigorifice.
  • Etapa 2: între 4 şi 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri şi tablete.
  • Etapa 3: 18 iunie – 2 iulie, pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Astfel, oricine doreşte să îşi înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.

0 notes
588 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *