Programul zilei de 24 ianuarie, Ziua Micii Uniri. ”Hai să dăm mână cu mână!”

La data de 24 ianuarie se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de ”Mica Unire”. Cu acest prilej, Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud și Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” organizează o serie de manifestări dedicate acestei zile, când se vor împlini 161 de ani de la Unirea Principatelor.

Astfel, evenimentele dedicate Zilei Unirii Principatelor Române vor debuta la ora 12:00, când va avea loc un ceremonial militar – religios la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat în Piaţa Unirii din municipiul Bistriţa.

Se va acorda onorul militar și salutul ”Drapelului de luptă”, după care se va intona Imnul Naţional al României. De asemenea, la statuia domnitorului se va depune și o coroană de flori, iar reprezentanții autoritățile locale vor susține alocuțiuni.

Evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare și cu o Horă a Unirii în care se vor putea prinde toți cei care vor fi prezenți.

 

One comment

  1. Ce are sula cu prefectura?! De cativa ani, la Bistrita ziua de 24 Ianuarie se sarbatoreste in fata bisericii de la Coroana.
    Si asta dupa ce in anul 2012 un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP in Piata Unirii din Bistrita, fara sa stie ca numele pietei respective se trage de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor.
    Confuzia din mintea primarului este reflectată tocmai de argumentatia sa cu ocazia mutării bustului lui Cuza de la IJP: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”.
    Lipsa de logică a primarului este evidentă si ea ridică unele intrebări:
    (1) Păi dacă Piata Unirii din Bistrita isi datorează numele Marii Uniri de la 1918, de ce ai mutat aici bustul lui Cuza- un simbol al „micii uniri” cu care nu are nici o legatură?
    (2) De ce nu ai lăsat statuia la IJP care a comandat si plătit lucrarea si cu care asa cum singur ai spus are o legatură?
    In plus bustul lui Cuza dezvelit in 2004 la IJP, avea intre altele si rolul de a pune in valoare sediul politiei, o cladire fara personalitate, care seamana cu un bloc de garsoniere construit in stil comunist.
    Ba mai mult, a trecut centenarul Marii Uniri din 1918 si Primăria Bistrita nu a fost in stare să ridice in Piata Unirii un monument reprezentativ asa cum s-a angajat.
    Vezi: https://timponline.ro/concursul-solutii-grup-statuar-piata-unirii-lansat-tema-cerinte-juriu/