Primul proiect legislativ al deputatului Bogdan Ivan, care vizează creșterea alocației de hrană pentru pacienții internați, ajunge în Comisia de Sănătate din Senat

bogdan ivan psd

Primul proiect legislativ al deputatului Bogdan Ivan, care vizează creșterea alocației de hrană pentru pacienții internați în spitale, ajunge în Comisia de Sănătate din Senat.

De Ziua Mondială a Sănătății vin cu o veste bună: săptămâna viitoare voi susține în Comisia de Sănătate din Senat, Legea pentru creșterea alocației de hrană în spitalele din România. Este primul meu proiect legislativ, depus la începutul sesiunii parlamentare care va schimba situația umilitoare în care sunt puși bolnavii din țara noastră: 10 lei (adică 2 Euro) pentru TREI mese pe zi. Propunerea noului proiect de lege prevede 40 de lei/zi/pacient (similar cu alocația din penitenciare). O altă modificare: alocația de hrană să se aplice din prima zi a internării dar și anularea plafonului maxim de 10 lei/zi/bolnav. Fotografiile revoltătoare cu hrana pe care o primesc bolnavii din România nu rezolvă nimic, dar o lege bună care să le asigure o hrană de calitate DA! Le mulțumesc colegilor din grupul parlamentar PSD pentru susținerea acestei idei și colegilor deputați George Șoldan și Daniel Suciu, co-inițiatorii proiectului”, a precizat deputatul Bogdan Ivan.

De asemenea, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că un proiect cu privire la alocația de hrană din spitale se află în transparență decizională, acesta urmând să producă o serie de schimbări. Ministrul Vlad Voiculescu a prezentat câteva dintre modificările propuse.

Eliminăm plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare. Nivelul alocaţiilor de hrană se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la MS pentru transparență. Stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient – tocmai pentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie. Se va elabora un ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare. De urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și Consiliul de Administrație – în evaluarea lor se va ține cont de acest aspect”, a precizat ministrul.