Proiect care susține îmbunătățirea rezultatelor școlare pentru copiii din 3 unități școlare din județul Bistrița- Năsăud

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița- Năsăud împreună cu Asociația Inceptus România implementează la nivelul județului Bistrița-Năsăud proiectul ”Alege școala pentru un viitor mai bun”.

Motivația proiectului este dată de faptul că în România, mulți tineri din rândul populației școlare părăsesc sistemul de învățământ fără a deține abilitățile și formarea necesare pe piața muncii. Provocarea proiectului este de a diversifica oferta educațională în așa fel încât să genereze îmbunătățiri în performanța educațională, având ca scop final satisfacerea cerințelor unei economii bazate pe cunoaștere. Părăsirea timpurie a școlii este un factor major care contribuie la excluziunea socială ulterioară în viață.

”Alege școala pentru un viitor mai bun” se derulează în 3 unități școlare din județul Bistrița- Năsăud (Școala Gimnazială Ion Pop Reteganu – Reteag, Școala Gimnazială Petru Rareș – Ciceu Mihăiești și Școala Gimnazială Budești) și își propune diversificarea măsurilor de prevenție/intervenție împotriva părăsirii timpurii a școlii adresate copiilor/elevilor cu risc educațional crescut și cadrelor didactice din cele 3 unități școlare din județul Bistrița- Năsăud.

Valoarea totală a proiectului este de 3.248.704,63 lei, din care 88,39% reprezintă finanţare nerambursabilă. Acesta urmărește implicarea a 3 categorii de grupuri țintă:

1) Elevi și copii : 349

* 111 copii preșcolari

* 238 elevi din ciclul primar și gimnazial

2) Cadre didactice și personal de sprijin: 65 persoane

3) Părinți: minim 349 părinți ai copiilor din grupul țintă

Care sunt principalele activități și rezultatele așteptate?

  • Program de educație prin metode activ-participative în vederea prevenirii și reducerii părăsirii timpurii a școlii pentru copii preșcolari;
  • Program Școala după Școală (SDS) pentru 238 copii din clasele primare și gimnaziale;
  • Grădiniță estivală pentru 111 copii participanți;
  • Planuri educaționale individualizate pentru cei 238 copii din ciclul primar și gimnazial;
  • Servicii de consiliere psihologică pentru copii;
  • Activități extracurriculare pentru încurajarea interacțiunii copii-părinți cu implicarea comunității;
  • Realizarea de parteneriate cu alte unități de învățământ (primar-gimnaziu-liceu) între școli gimnaziale și instituții de învățământ liceal pentru sprijinirea tranziției elevilor de la ciclul de învățământ gimnazial la cel liceal;
  • Școala părinților – educație parentală și seminarii de parenting adresate părinților;
  • Pachet integrat pentru formarea și dezvoltarea multilaterală a cadrelor didactice și personalului de sprijin din cele 3 unități de învățământ, etc.
  • Curs de formare ANC pentru personalul didactic în competențe IT.

Accesul la toate activitățile oferite în cadrul proiectului este gratuit.

Asociația Inceptus Romania este formată dintr-o echipă de tineri profesioniști și voluntari responsabili cu competențe relevante în domeniul fondurilor nerambursabile. De-a lungul existenței, Asociația Inceptus România a implementat cu succes peste 10 proiecte cu finanțare europeană și națională în domeniul formării profesionale, educației, culturii, mediu și cooperare transnațională.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 36 luni (până în aprilie 2021) și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Programul ȘCOALA PENTRU TOȚI, Axa prioritară 6 „Educație și competențe”.