Proiect pentru mediu în toate unitățile școlare din Bistrița

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița – Năsăud lansează în data de 24 noiembrie 2017 proiectul educațional ‘Centenar aniversat într-un mediu mai curat!’, care va fi realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Asociația Română pentru Reciclare RoRec.

Se dorește a fi o continuare a proiectelor ‘Dă la reciclat bateriile descărcate, becurile consumate și electronicele mici uzate!’ și ‘Dă electrice la reciclat pentru un Pământ curat!’ , desfășurat pe parcursul a 3 ediții consecutive, în perioada 2014-2017 și care au avut un real succes în rândul școlilor din mediul urban și rural.

Proiectul se va desfășura pe raza municipiului Bistrița (inclusiv localitățile componente: Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea și Viișoara), în toate unitățile școlare pe toate nivelurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal și va avea ca scop promovarea beneficiilor colectării selective a bateriilor uzate, a echipamentelor electrice și electronice (DEEE), a corpurilor de iluminat, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului larg asupra obligațiilor de mediu din acest domeniu. Pentru cele trei categorii de deșeuri ce urmează a fi colectate, se vor monta kituri în fiecare unitate de învățământ înscrisă în proiect.

Această ediție a proiectului se înscrie în lista acțiunilor ce se vor desfășura în cadrul Programului Național de aniversare a Centenarului Romaniei — 2018.

Calendarul de activități presupune o perioadă de desfășurare a proiectului începând cu data de 24 noiembrie 2017 — până în 5 iunie 2018, cu realizarea unor etape intermediare pentru: activități de înscriere (24 noiembrie — 4 decembrie 2017), evaluare cantitativă intermediară a deșeurilor colectate (19 ianuarie — 22 ianuarie 2018), precum și activități educative, practice și de creație, pentru încurajarea obiceiului de colectare a bateriilor, a corpurilor de iluminat și a DEEE.

La finalul proiectului vor fi premiate: cantitatea cea mai mare de deșeuri colectate și cea mai activă și responsabilă unitate de învățământ înscrisă în proiect, eveniment ce va avea loc în data de 5 iunie 2018.

Elevii înscriși în proiect vor primi Certificate de participare, iar cadrele didactice coordonatoare vor primi Diplome de participare și de voluntar.

Regulamentul oficial al proiectului, va fi postat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița Năsăud www.apmbn.anpm.ro secțiunea proiecte și cel al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud www.isjbn.ro.

Sursa foto: www.romaniatv.ro