Din Bistrita

Proiect USR PLUS pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, adoptat de Senat

 -  - 


Plenul Senatului a aprobat un proiect al USR PLUS care asigură autorităţilor locale cadrul legal pentru deschiderea curţilor şcolilor, proiect iniţiat de deputatul USR PLUS Tudor Pop. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Copiii care vor să facă sport şi mişcare trebuie să aibă acces la terenurile de sport din curtea şcolii şi după program. Două ore de sport pe săptămână nu sunt de ajuns. Între riscurile obezităţii infantile şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi cât mai aproape de casă. Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare. Ştiu că asta va da ceva bătăi de cap directorilor de şcoli şi autorităţilor locale, dar lucrurile trebuie să se schimbe dacă chiar ne pasă de viitorul copiilor noştri, ba chiar şi de viitorul sportului românesc„, a declarat deputatul USR PLUS Tudor Pop.

Proiectul modifică Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 şi a primit raporte favorabile din partea Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport şi a Consiliului Legislativ.

În forma adoptată în comisie, propunerea legislativă modifică art. 6 alin. (9) astfel:

„(9) Infrastructura sportivă şcolară din învăţământul preuniversitar este utilizată de terţi după cum urmează:

1. a) Copiii sub supravegherea unui adult au acces gratuit în infrastructura sportivă şcolară, în baza unui regulament propriu de folosinţă, în aer liber fără a afecta orele de program ale unităţilor care le administrează sau ale terţilor care o utilizează în baza plăţii unui tarif stabilit de respectivele unităţi, în infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.

2. b) Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”

USR PLUS a susţinut mereu că trebuie luate măsuri pentru a face sportul cât mai accesibil tuturor şi că una dintre măsurile ce pot fi luate fără întârziere este tocmai deschiderea curţilor şcolilor după terminarea programului.

De aceea, primarii USR PLUS au acţionat, încă din primele luni de mandat, astfel încât copiii să se poată juca în siguranţă în curţile şcolilor. Decizii în acest sens au fost luate de primarul Braşovului, Allen Coliban, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu şi primarul oraşului Victoria (Braşov), Camelia Bertea, fiind astfel deschise porţile a zeci de şcoli. În alte localităţi, în care USR PLUS are primari sau doar consilieri locali, fie au fost deja înaintate propuneri Consiliilor Locale, fie au fost demarate discuţii cu directorii unităţilor de învăţământ.

Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport şi activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce priveşte nivelul de practicare a sportului şi mişcării. Printre motivele care întreţin această stare de fapt, românii menţionează şi lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc.

Deputatul USR PLUS Tudor Pop a iniţiat şi un manifest, intitulat „Curtea şcolii aparţine copiilor şi după program”, prin care a invitat directori de şcoli, primari, sportivi, şefi de federaţii, părinţi, să sprijine redeschiderea pentru publicul larg a bazelor sportive publice şi a terenurilor de sport din incinta şcolilor şi a universităţilor. Scopul manifestului este de a încuraja practicarea mişcării şi sportului prin acces gratuit la curţile şcolilor în afara orelor de curs pentru toţii membrii comunităţii şi prin sprijin financiar şi material pentru ameliorarea bazei sportive. Îl puteţi semna pe www.curtea-scolii.ro

60 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.