Proiectul ”Reciclează azi, pentru sănătatea ta de mâine!” și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a VII-a ediție a proiectului de educație ecologică ”Reciclează azi, pentru sănătatea ta de mâine!” a ajuns la final. Miercuri, în cadrul unei festivități care a avut loc la Palatul Culturii din municipiul Bistrița, au fost premiate unitățile de învățământ care au colectat cele mai mari cantități de deșeuri.

Proiectul, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Asociaţia ECOTIC și ECOTIC BAT şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a desfăşurat în unitățile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din judeţ şi a avut ca scop colectarea deșeurilor de echipamente electrice si electronice, baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat și derularea unor activităţi educative prin care participanții au fost încurajați să își facă un obicei din a colecta aceste tipuri de deșeuri.

Potrivit directorului APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman, la ediția de anul acesta s-au înscris 23 de unități de învățământ din Bistrița-Năsăud, dintre care 15 din mediul rural și 8 din mediul urban, cu un număr total de aproape 500 de elevi. Fiecare din cele 23 de școli înscrise în proiect a primit kituri de colectare pentru cele trei categorii de deșeuri, kituri care au fost montate în incinta școlilor.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 2 martie – 7 iunie. În perioada 15 mai – 25 mai, Asociaţia ECOTIC și ECOTIC BAT – reprezentată prin S.L.C. – Î.I. Mina Nedelea, a preluat deşeurile colectate de la unitățile de învățământ înscrise în proiect, cantitatea  totală de deșeuri colectată fiind de 11.140 kg de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, 180 de kg de baterii uzate și 78 de kg de becuri și neoane.

Toate aceste deșeuri pe care voi le-ați colectat e foarte important să nu ajungă la groapa de deșeuri de la Tărpiu, pentru că aceste deșeuri sunt periculoase și conțin metale grele, cum ar fi cupru, plumb, crom, zinc, dar și gaze cu efect de seră. Aceste deșeuri trebuie să ajungă la colectori autorizați pentru că ei le vor recicla. (…) Să știți că ecologia și protecția mediului se face cu implicare din partea tuturor”, le-a spus elevilor prezenți în sală Sever Roman.

În cadrul festivităţii au fost acordate  premii pentru cele mai mari cantități de baterii, corpuri de iluminat şi DEEE  colectate și pentru cele mai active şi responsabile unități de învăţământ înscrise în proiect.

Astfel, au fost premiate următoarele școli: Școala Gimnazială nr. 1 Rebra – 1.530 kg, Liceul ”Constantin Romanu Vivu” Teaca – 1.231 kg, Școala Gimnazială ”George Coșbuc” Coșbuc – 1.137 kg, Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru – 1.011 kg, Liceul cu Program Sportiv Bistrița – 985 kg, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean – 825 kg, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” – 658 kg, Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos – 542 kg, Școala Gimnazială Uriu – 500 kg, Școala Gimnazială Șieuț – 458 kg, Școala Gimnazială Șieu Odorhei – 407 kg, Școala Gimnazială ”Iustin Ilieșiu” Anieș – 362 de kg.

După festivitatea de premiere, toţi elevii prezenţi la Palatul Culturiiau vizionat piesa “Cei trei purceluși” pusă în scenă de trupa de teatru de păpuși pentru copii “Alexandru Misiuga”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *