Proprietarii clădirilor din centrul istoric al Bistriței ar putea beneficia de împrumuturi și granturi pentru a le reabilita

Proprietarii clădirilor din centrul istoric al municipiului Bistrița ar putea beneficia de împrumuturi și granturi pentru a își reabilita imobilele, afirmă primarul Ioan Turc.

În ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, Ioan Turc a explicat că municipiul Bistrița se confruntă cu probleme în ceea ce privește fondul vechi de locuinţe din centrul istoric, iar administrația locală caută soluții pentru ca aceste imobile să poată să fie reabilitate.

În acest sens, edilul Bistriței a purtat discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pe această temă și i-a solicitat ca, în Programul Operaţional Regional (POR), pe componenta de „Regenerare urbană”, să fie prevăzute sume care să se poată constitui în granturi pentru reabilitarea caselor din centrul istoric.

Totodată, Ioan Turc afirmă că municipalitatea analizează posibilitatea de a acorda împrumuturi proprietarilor caselor din centrul vechi pentru ca aceștia să le poată reabilita.

”Împrumuturile vor fi fără dobândă şi restituibile într-o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Din păcate, încă, în centrul vechi locuiesc şi oameni și familii paupere cărora degeaba vrei ca să le dai un împrumut pentru că nu au din ce să-I restituie. De aceea – şi acesta este motivul pentru care m-am întâlnit la Bucureşti cu domnul Boloş – este foarte important să existe bani europeni prin POR, pe componenta de Regenerare Urbană, pentru ca banii respectivi să meargă pentru casele în care stau familii nevoiaşe, care nu îşi permit împrumuturi, iar pentru celelalte situaţii să mergem cu împrumuturi”, a declarat primarul Ioan Turc.

Sursa citată a mai precizat că a discutat cu specialiștii din cadrul Primăriei Bistrița în vederea contractării unui împrumut pentru a îi putea finanţa mai departe pe proprietarii caselor din centrul istoric al orașului.

Primarul Ioan Turc a ținut să sublinieze că nu doar municipiul Bistrița se confrună cu probleme privind degradarea clădirilor din zonele istorice, această situație fiind prezentă și în alte orașe din zona Transilvaniei care au ”un fond de clădiri de sute de ani”.