Propunere legislativă: judecătorii nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile avocaților

Deputatul PNL Diana Morar a anunțat că a inițiat, alături de mai mulți parlamentari avocați sau juriști, un proiect de lege ce vizează modificarea art. 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat și a art. 451 din Codul de procedura civilă.

Inițiativa reglementează tema onorariilor avocaților, care nu vor mai putea fi reduse de instanțe din oficiu, ci doar la cererea părților interesate. Proiectul prevede că, în fața instanței, „onorariul contractat între avocat și client este prezumat ca fiind unul corect in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat în aceasta”. Astfel, instanța va putea să reducă, la cererea părții interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocatilor, „atunci când acesta este vădit disproporționat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat, ținând seama și de circumstanțele cauzei””, a explicat Diana Morar.

De asemenea, reducerea onorariului va putea fi contestată prin apel sau recurs, în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *