Propunerea PSD de a aloca bani din bugetul local pentru testarea gratuită a elevilor din municipiu nu a trecut de Consiliul Local Bistrița

 -  -  1049


Consilierii PSD din Consiliul Local Bistrița au solicitat alocarea unei sume de două milioane lei din bugetul local pe anul 2021 pentru a asigura testarea gratuită a elevilor din municipiu. Propunerea a fost făcută joi, în timpul ședinței extraordinare în care a fost aprobat bugetul municipiului Bistrița pe anul în curs, dar aceasta nu a fost supusă votului pe motiv că amendamentul a fost făcut prea târziu.

Consilierii PSD au propus ca suma de două milioane de lei pentru teste să fie asigurată prin eliminarea sau diminuarea bugetelor alocate unor alte investiții.

Astfel, s-a propus eliminarea investiției privind achiziția unei stații pentru prepararea mixturilor asfaltice și redirecționarea unei sume de 1,8 milioane de lei din valoarea totală alocată acestei investiții pentru achiziționarea unor teste rapide pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19.

Ne dorim să se aloce 1,8 milioane pentru achiziționarea de teste. Colegul nostru dr. Radu Elisei consideră că este absolut necesar să trecem la testarea elevilor. Fiecare dintre noi avem cunoștințe în străinătate, avem contacte. Eu știu că în Austria, spre exemplu, elevii sunt testați de 3 ori pe săptămână, iar în alte state sunt testați de două sau mai multe ori pe săptămână. Astfel, eu cred că, pentru a reuși măcar să aducem elevii din ani terminali în condiții de siguranță la școală sau la examene, se impune testarea. A plecat și domnul ministru care avea o problemă cu testele rapide și nu mai avem o piedică din acest punct de vedere. Repet, 1,8 milioane lei pentru teste”, a spus consilierul Alexandru Bria în timpul ședinței.

Acesta a mai propus ca bugetul alocat pentru achiziționarea unui patinoar sintetic să fie diminuat și suma de 200.000 de lei să fie direcționată tot pentru teste.

”Ne-am dori să diminuăm bugetul patinoarului propus pentru că, din păcate, eu cred că nu o să se patineze prea curând, deși toată lumea își dorește să ieșim din situația asta pandemică”, a mai spus Bria.

Potrivit consilierului, la nivelul municipiului Bistrița sunt circa 13.000 de elevi, iar din suma propusă spre alocare ar putea fi cumpărate circa 50.000 de teste. ”Nu sunt multe, dar putem să începem procesul de învățământ în condiții de siguranță, putem să aduce copiii înapoi la școală. E un lucru pe care toată lumea și-l dorește și nu înțeleg de ce nu face nimeni nimic în sensul acesta”, a mai adăugat consilierul PSD.

Însă, propunerea grupului consilierilor PSD nu a fost acceptată în timpul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Bistrița pe anul 2021, nefiind nici măcar supusă votului.

Legat de testarea gratuită a elevilor, primarul Ioan Turc a afirmat că o astfel de decizie se poate lua doar după o consultare cu specialiștii Direcției de Sănătate Publică.

”În ceea ce privește testarea, pentru că observ că ați prins o chestie care credeți că este electorală și dă foarte bine, noi încurajăm cu toată forța vaccinarea. Specialiștii ne spun că nu există altă soluție în afară de vaccinare, dar asta nu înseamnă că, în urma unei discuții pe care o vom avea cu specialiști ai Direcției de Sănătate Publică, nu putem lua în calcul și o asemenea ipoteză”, a răspuns primarul.

0 notes
174 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *