PSD susține că Primăria Bistrița vrea să elimine mai mulți copaci din jurul Bisericii Evanghelice. Ce spune viceprimarul Sorin Hangan

Organizația PSD Bistrița susține că la nivelul Primăriei Bistrița s-au purtat discuții cu privire la tăierea unor copaci din jurul Bisericii Evanghelice.

Într-o postare pe o rețea de socializare, PSD Bistrița a transmis: ”Primăria Bistrița, să nu îndrăznești să mergi mai departe cu tăierea copacilor din jurul Bisericii Evanghelice! Reprezentanții Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului, Ocolului Silvic, DSP, ITRSV, membri ai comisiei care avizează tăierea arborilor s-au trezit ieri la ședință cu solicitarea să fie permisă tăierea arborilor din jurul bisericii! Știm că ați primit aprobarea doar pentru doi, știm că unii șefi au venit personal să susțină demersul, pentru prima dată în istoria acestei comisii, știm că vreți să reluați ședința curând! Nu o faceți! PS: Domnul Țetcu, da, ecologistul care se opunea “mineralizării” pieței acum cere în numele DSP tăierea a 19 arbori din jurul bisericii. Brusc, toți sunt bolnavi. Deocamdată a primit aprobarea pentru 2. Nu-i lăsați să meargă mai departe!”.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere legat de afirmațiile lansate în spațiul public de PSD Bistrița, viceprimarul Sorin Hangan a spus: ”Noi am adus la Bistrița un specialist cu diplomă europeană de arborist. Acesta a toaletat copacii pe care i-a considerat valoroși, i-a analizat pe ceilalți, a spus care sunt de valoare, care nu sunt de valoare, care au ce să caute aici, care nu au ce să caute aici pentru că-i încurcă pe cei de valoare. Da, am făcut o cerere pentru 19 copaci din jurul Bisericii Evanghelice. Deocamdată s-au aprobat doi. Nu știu exact din ce specie sunt acești arbori, dar nu eu am decis care sunt cei valoroși și care sunt cei care îi încurcă pe cei valoroși. Există un raport. Cererea s-a făcut, nu e o problemă, sunt demersuri oficiale, nu e absolut nimic de ascuns. În rest, sigur, poziții pro și contra din toate părțile. Dar să nu PSD că Crețu (n.r. – fostul primar al municipiului Bistrița), în proiectul de mineralizare a Pieței Centrale, are un aviz de tăiere a tuturor, dar noi nu implementăm acest proiect. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă și la copacii care pot prezenta un pericol pentru siguranța cetățeanului. E mai important omul decât orice altceva pe lumea aceasta. Trebuie să ne gândim și la faptul că au apărut copaci care nu au nicio treabă nici cu arhitectura din zonă, nici cu nimic. Mai mult, am băgat milioane de euro în Biserica Evanghelică, trebuie să o punem în valoare. Repet, cererea vizează 19 copaci care au fost analizați de arborist, care nu prezintă niciun fel de valoare, unii sunt chiar un pericol. În acest sens s-a făcut cererea pentru ei, dar pentru a fi eliminați treptat, nu toți deodată. Ca să nu mergem toată ziua cu jalba-n proțap, cererea s-a făcut pentru toți, dar de eliminat ar urma să fie eliminați în timp, după ce sunt analizați, urmăriți, verificați. Pe măsură ce se consideră că ar prezenta un pericol sau că deranjează în vreun fel, să fie eliminați și să nu fie nevoie să tot cerem avize. Pentru prima etapă era vorba despre șase copaci. Așadar, dacă s-ar fi admis cererea de 19 copaci, în prima etapă ar fi fost eliminați 6, nu mai mulți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *