PSD-iștii se laudă a PAGUBĂ: 1 român din 4 lucrează la Stat, zona unde salarile s-au DUBLAT în ultimii 4 ani! Situația dezastruoasă a României, prezentată de Lorant Sas (PLUS Bistrița-Năsăud)! „Meseriașii” pe economie Dragnea – Vâlcov ne-au ÎNGROPAT!

Consilierul local Diana Morar a organizat o dezbatere politică într-un cadru prietenos, la Atelierul de Cafea. Tema acestei dezbateri a fost alegerea președintelui, iar invitații au adus argumente pentru susținerea candidaților. Klauss Iohannis (PNL), Dan Barna (USR- PLUS), Theodor Paleologu (PMP).

 

După argumentele fiecăruia, discuțiile s-au îndreptat spre teme diverse care i- au antrenat pe cei prezenți. Lorant Sas președintele PLUS Bistrița Năsăud a făcut o analiză a situației dezastuoase în care se află economia românească.

Lorant Sas a prezentat cifre statistice și a amintit despre dezastrul ce va să vie, după Guvernarea PSD-istă, realizată pe modelul Dragnea -Vâlcov!

În primele 5 luni din 2019, din cauza dezechilibrelor din ultimii ani, România are câteva recorduri din UE:

– cea mai mare inflație din U.E, pe ultimele 5 luni:  4.1%.
– cel mai mare deficit fiscal.

– depreciere accelerată a monedei naționale: peste 2%
– cel mai mare deficit de cont curent: aproape 5% din PIB.
– cifre negative: dezvoltarea bazată pe consum, alimentată din creșteri salariale. NU este sănătos deoarece creșterea NU este însoțită de productivitate.

 

Cel mai grav dezechilibru e cel fiscal!

– în ultimii 4 ani sau DUBLAT salariile în sectorul public.

– avem cea mai mare pondere de salarii în venituri publice: 32%, media europeană e 20%.

– avem cel mai mulți angajați în sectorul public, raportat la forța de muncă: 25%.. asta înseamnă că 1 român din 4 lucrează la Stat.

„Avem cea mai mare disproporție între salariul de la Stat și cel de la privat: 75%. Recordul Europei. La polul opus se află Ungaria, cu 10%, diferență între Stat și privat. Se fac fără îmbunătățirea serviciului public, fără reformă în administrație. Vedem instituții politizate. Numai la ANAF s-au schimbat 4 președinți. Multe companii de Stat sunt pe pierderi, nu fac retehnologizare, nu restructurează…. nu stiu dacă știați SNCFR călători înghite 1.5 MILIARDe de lei, subvenții de la Stat Tot ce câștigă ei, merge în salarii.” – a completat Lorant Sas.

 

Ce vom face după alegerile prezidențiale! E JALE pe buget din cauza pensiilor și salariilor MAJORATE electoral, fără investiții în economie!

„România e expusă pe următorii 2 ani! vine și Legea Pensiilor, care pune o presiune enormă, deoarece înseamnă 8 MILIARDE costuri adiționale în 2019, 25 MILIARDE în 2020, 60 în 2021, 80 de MILIARDE în anul 2022. Aceste sume sunt imense și nu pot fi transferate din alte bugete. Chiar Ministrul de Finanțe anunța că are o gaură de 7 MILIARDE la buget. Realitatea ne arată că NU sunt bani. Asta e marea provocare pe următorii 2 ani: de unde sunt bani pentru salarii și pensii? Nu se întrevăd soluții pentru creșterea veniturilor publice . Nu vor performa mai bine, nu văd preocupare pentru eliminarea corupției și preocupare pentru prevenirea evaziunii fiscale… PIB-ul nu poate continua pe trend ascendent de 4%.! Va fi o degenerare a PIB-ului, undeva la 3% sau sub… o ajustare prin recesiune în următorii 2 ani. Din cauza pensiilor și salariilor, cheltuielile nu vor putea fi gestionate. E posibil să auzim de noi taxe, impozite progresive pentru a compensa salariile… în contextul ăsta, mediul economic va avea de suferit.” – a atras atenția Lorant Sas.

 – avem doar 23 companii la 1.000 de locuitori. Astăzi în România există penultimul loc din Europa și pe ultimul loc..

–  avem 500.000 de companii, iar jumătate din ele au apărut după criza din 2009, ceea ce înseamnă că nu au ajuns la maturitate.

– 2 companii din 1.000 dețin jumătate din totalul veniturilor companiilor din România. Celelalte 998 de luptă pentru cealaltă jumătate. Una din ele este în insolvență…

– 82% din companiile din România au maxim 3 angajați.

“Avem creștere economică de 5%, cea mai mare din Europa, dar eu cred că direcția este greșită deoarece NU se bazează pe niște piloni sănătoși. Creșterea economică e mare, bazată în proporție de 80% pe consum. Problema e că acest consum vine din importuri, NU din produsele interne, ceea ce înseamnă că valoarea adăugată NU vine din România. Dezvoltarea bazată pe consum, alimentată din creșteri salariale NU este bună,…. deoarece NU este însoțită de productivitate.” – a spus liderul PLUS.

Tot acest tablou economic lasă România fără o pătură de mijloc, capabilă să aducă prosperitate și să absoarbă șocurile care vor vea să vină – a atras atenția Lorant Sas.

 

Citiți și:

Radu Moldovan se FOFILEAZĂ ca o fată mare și zice că NU și-a băgat nasul pentru angajarea lui frate-so la șefia Aquabis! Din comisia de BLAT-concurs au făcut parte: șefa de cabinet a lui Radu Moldovan, Parasca, tovarășul său de la Finanțe și Timoce, „săgeata” PSD-istă de la filiala pro-Romania! Păi, cum să NU ia Macarie 91.66 de puncte din 100 posibile?

2 comments

  1. Balan Marius- presedinte PV. Bistrita

    Un OM cu mintea intreaga la purtator. Diferenta de la cer la pamant fata de candidatii scosi din jobenul Usereului pt. primaria B-ta . PLUSUL pluseaza cu un valoros cetatean. Felicitari LORANT SAS !!!

  2. Demiterea Guvernului Dăncilă, dupa motiunea de cenzura din 10 octombrie, deşi este o bună sperantă pentru cei care aşteaptă o altfel de politică, lasă în urmă numai probleme economice, pe care noul cabinet va trebui să le rezolve inclusiv cu costuri electorale. Principalele efecte ale politicii economice populiste a PSD, sunt legate de creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar . Accentuarea dezechilibrelor macroeconomice va continua să pună presiune pe cursul valutar. Deficitul din balanța comercială se va accentua pe fondul importurilor semnificative din ultima parte a anului. Iar la exporturi, lucrurile merg din ce în ce mai prost, pe fondul accentuării problemelor din țările partenere.
    Noul guvern va trebui să corecteze numeroasele probleme precum cele de fiscalitate (OUG 114, supraacciza la carburanți, modificările fiscale în cascadă etc.) sau cele din piața muncii (supraimpozitarea part-time, accesul muncitorilor străini etc.) și, astfel, să crească încrederea în economie. În perspectiva anului electoral 2020, toate aceste probleme au legătură cu nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal, a condițiilor pentru mediul de afaceri din România.
    La asta se mai adauga si problemele legate de nepotism care a dus la o inflatie de taietori de frunze la caini in administratia publica.