De ce NU s-au prezentat PSD-iștii la ședință! Ce argumente lansează în spațiul public: că NU risipesc banii de la bugetul local, că cetățenii au încredere în proiectele PSD, că s-ar încălca legea referendumului!

Grupul consilierilor PNL și PER au propus organizarea unui referendum deodată cu referendumul pentru familie, ce va avea loc în 6 – 7 octombrie. În acest sens, au convocat o ședință extraordinară, care NU a fost statutară deoarece consilierii PSD și ALDE nu au participat. La ședința extraordinară s-au prezentat cei 5 consileri ai PNL și 2 consilieri ai PER.

În consecință inițiativa celor două grupuri a eșuat!

Ce întrebări au propus grupul PNL-PER la referendum?

1. Sunteți de acord cu reducerea suprafeței spațiilor verzi și a numărului de arbori din Piața Centrală, conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală”?”

2. Sunteți de acord cu amplasarea unei pasarele metalice suspendate (pasaj pietonal) peste Bulevardul Independenței la intersecția cu str.Panait Cerna, conform Studiului de fezabilitate aprobat prin HCL 71/2017?

3. Sunteți de acord cu realizarea proiectului “Centru intermodal de transport public” în municipiul Bistrița (str.Gării – str.Tărpiului, peste calea ferată)?

Cristian Niculae consideră că acest demers a fost unul prin care PNL-iștii și ecologiștii au urmărit doar imagine! Ce argumente aduce !

Cristian Niculae e viceprimarul Bistriței și liderul de grup al PSD. Aflat în concediu, acesta a transmis un punct de vedere și a argumentat de ce consilierii locali ai PSD au boicotat această ședință și au ales astfel să evite un refrendum pe 3 proiecte importante de interes local!

Argumente tehnice ale PSD-iștilot controlați de viceprimar, în calitate de lider de grup:

– referendumul pe proiecte europene NU se putea declanșa, deoarece legea refrendumului nr. 3/2000 la art 16 spune că trebuie ca referendumul să se aducă la cunoștiința publicului cu de 20 de zile înainte de desfășurare.

–  acest referendum local ar genera costuri MARI, ce ar trebui suportate din bugetul local, NU din bugetul național…. cum s-ar putea subînțelege.

„În termen de cel mult 60 de zile de la publicarea rezultatului referendumului național în Monitorul Oficial al României, Partea I, autoritatea administrației publice locale care a organizat referendumul local la aceeași dată cu referendumul național restituie Ministerului Afacerilor Interne, prin instituția prefectului, din bugetul propriu, 50% din valoarea totală a indemnizațiilor achitate membrilor birourilor electorale de circumscripție și ai birourilor electorale ale secțiilor de votare care și-au desfășurat activitatea în circumscripția electorală în care a avut loc referendumul local.”Art. 152. – Ordonanța de urgență nr. 86/2018

Argumente administrativo-politice în ce privește cele 3 proiecte vizate:

Modernizarea Pieței Centrale, pasarela peste Blv. Independenței și Centrul Intermodal – proiecte cu finanțare europeană, aprobate de majoritatea PSD- ALDE pentru care se solicită finanțare europeană.

– în privința celor 3 proiecte europene s-au epuizat absolut toate etapele legale: dezbatere publică, avize, ședință de consiliu local.

– cetățenii și-au ales reprezentanții în Consiliul Local la alegerile din 2016 și au încredere în proiectele lor.

 

Din punct de vedere politic, grupul PSD deține majoritatea mandatelor (11 din 21) și are majoritate în Consiliul Local. În consecință, absolut orice inițiativă a opoziției are șanse minime de izbândă.  În fapt, proiectele europene sunt la faza de documentații, în consecință un referendum pe această temă NU ar fi fost o inițiativă tardivă!

La nivelul Consiliului Local, opoziția culege roadele unui eșec lamentabil în alegerile din 2016 iar în alegerile ce urmează au nevoie de o strategie politică diferită pentru a conta cu-adevărat în ecuația puterii și a NU repeta greșelile din trecut. Asta în timp ce PSD-iștii își consolidează puterea și se folosesc de toate tertipurile posibile pentru a-și consolida puterea. Modul discreționar de a trata subiectele sensibile cum ar fi Modernizarea Piaței Centrale (proiect împotriva căruia s-au adunat peste 4.000 de semnături într-o săptămână!) demonstrează că administrația locală se află în mâinile unui grup restrâns , iar PSD-iștii consideră că pot să facă tot ce au chef, raportându-se mereu la cele 12.800 de voturi a lui Crețu (care în fond reprezintă doar 16% din TOTAL)…

 

 

One comment

  1. Balan Marius-ecologist PV

    Vicele CRISTI NICOLAE uita cu buna stiinta ca tatucul lui adica premariu OTC ne-a dus cu presul la dezbaterea publica privind Piata Centrala. Astfel el a ascuns sa prezinte cele cinci(5) variante de proiecte la dezbaterea publica. Asa ca ALO …DNA, ALO CURTEA de CONTURI, ALO PREFECTU…. se aude ? Voi existati ?Povestea cu increderea in proiectele pesediste locale este frectie la capacul de la buda. Sa vina vicele la MANDEA(Balan) sa-i spuna cum stam cu increderea si sa-i arat cati votanti pesede din parc si din oras au semnat petitia NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA. Ce stiti voi bolsevicilor care este adevarul ?Ce stiti voi cum va suduie bistritenii. Barometrul este la mine.