Pubela galbenă continuă să fie o provocare pentru locuitorii din mediul rural. ADI Deșeuri avertizează că se pot aplica amenzi

Separarea corectă a deșeurilor continuă să fie o provocare pentru unii locuitori din mediul rural al județului Bistrița-Năsăud, în special în ceea ce privește pubela galbenă destinată deșeurilor reciclabile din plastic/metal. 

Potrivit ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, inspectorii Corpului de Control constată în continuare probleme din acest punct de vedere.

O parte din cetățeni continuă să amestece fracția din plastic/metal cu alte tipuri de deșeuri reciclabile sau chiar cu deșeuri reziduale ori deșeuri provenite din construcții. Acest fapt are un impact negativ prin compromiterea deșeurilor reciclabile colectate corect de majoritatea oamenilor gospodari din Bistrița-Năsăud”, precizează ADI Deșeuri.

Pentru remedierea acestei situații, inspectorii Corpului de Control continuă campania de informare a cetățenilor cu privire la modul corect de separare a deșeurilor, dar avertizează că, pe lângă faptul că pot refuza de la colectare pubelele neconforme, pot aplica și sancțiuni.

”Conform prevederilor legale în ceea ce privește serviciul de salubrizare al localităților, inspectorii Corpului de Control din cadrul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud pot sancționa contravențional, cu amendă cuprinsă între 300 și 500 lei, folosirea incorectă a recipienților de colectare puși la dispoziție de către operatorul de salubritate. Aceste tipuri de amenzi pentru separarea incorectă a deșeurilor sunt aplicate în prezent în majoritatea statelor europene. Nu ne dorim să ajungem la aceste măsuri coercitive și vă rugăm să separați și să predați corect deșeurile din gospodărie, în recipienții adecvați, respectiv: deșeurile din plastic-metal în pubela galbenă, deșeurile din sticlă în sacul verde, deșeurile din hârtie-carton în sacul albastru și deșeurile reziduale în pubela neagră”, a transmis ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.