FOTO – VIDEO: Puțini, dar inimoși: 50 de bistrițeni au participat la dezbaterea pe urbanism! Oare primarul Crețu va ține cont de mișcarea de rezistență?

 -  -  131596


Bistrița Civică a organizat o dezbatere publică pe tema urbanismului din municipiu! Întâlnirea a avut loc în Aula extensiei UBB. La dezbatere au participați mai mulți arhitecți și cetățeni din diferite cartiere ale Bistriței. Din partea Consiliului Local au fost prezenți Vasile Moldovan, Ioan Peteleu și Floarea Gaftone.

Din partea Ordinului Arhitecților Filiala Transilvania au fost prezenți:  vicepreședinte arh. Monica Rațiu împreună cu membrii Consiliului Teritorial arh. Adrian Suciu, arh.Cornel Runcan și arh.Cristina Olariu ; din partea Registrului Urbaniștilor din România-Filiala Reg. Dezvoltare Nord-Vest arh. Gheorghe Elkan, conf.dr.arh. Vasile Mitrea.

O serie de cetățeni au ridicat probleme despre calitatea lucrărilor în municipiu și despre supra-aglomerarea anumitor zone, despre lipsa de viziune a Serviciului Urbanism și deciziile administrației locale, care afectează confortul locuitorilor.

S-a contestat prelungirea Planului Urbanistic General și s-a ridicat din nou problema existenței a două variante de PUG, lucru extrem de grav dacă poate fi dovedit!

Probleme ridicate de participanți:

– modernizarea Pieței Centrale din municipiu, prin tăieri masive de arbori
– antenele de telefonie mobilă, amplasate pe blocurile din municipiu
– blocurile de 2 etaje ce apar între case.
– lipsa locurilor de parcare și a unui studiu de trafic.

Marius Bălan a împărțit fluturași, iar cetățenii au scris pe bilețel problemele pe care le întâmpină, în zona unde locuiesc. Pe baza solicitărilor culese de la cetățeni, Bistrița Civică va formula un memoriu pe care-l va adresa Consiliului Local.

PSD-iștii lui Crețu controlează urbanismul local, pe baza celor 12.000 de voturi din 2016!

Discuțiile au fost mai mult informale, despre importanța deciziilor pe care le iau aleșii locali și despre implicarea societății civile.

Pragmatic, lucrurile stau cam așa: Consiliul Local controlat de PSD a prelungit PUG-ul actual, fără a demara procedurile pentru realizarea în regim de urgență a unui nou PUG, cu restricții și direcții clare de dezvoltare.

– Serviciul Urbanism e condus de 2 ingineri structuriști și niciun arhitect NU a fost cooptat în echipă: Monica Pop și Dana Bilegan.

– city-managerul George Avram e fost electrician, absolvent de Facultate desființată și e pe lângă subiect.

– lipsa Cadastrului Spațiilor Verzi, care inventariază zonele unde e interzis a se construi.

– Consiliul Local e condus de PSD, iar în cazul în care un consilier local votează împotriva proiectelor propuse de Crețu, este înlocuit de urgență. De aceea, votul este în bloc, fără comentarii.

– Restricțiile din PUG sunt fentate prin PUZ-uri realizate la comandă prin care se modifică regimul de înălțime, coeficienți de ocupare a terenului etc.

Planul Urbanistic General (momentan expirat) a trasat direcțiile de dezvoltare a municipiului și investitorii imobiliari au avut grijă ca pe parcelele lor să NU apară restricții care să le pună în pericol planurile de viitor. NU este exclus ca PUG-ul ce urmează să fie realizat pe aceeași direcție, în funcție de tema de proiectare trasată.

Societatea civilă locală ar avea un rol deosebit, prin sugestii de realizare a unui PUG armonios, cu toate că administrația locală va încerca să NU-i deranjeze pe investitorii imobiliari, pregătiți să construiască pe parcelele proprietate privată.

La nivel local, societatea civilă NU se implică activ și NU participă la ședințele de Consiliu Local, motiv pentru care PSD-iștii își permit să facă ce vor. Pe aceste considerente, orașul suferă o dezvoltare haotică, în funcție de interese imobiliare de moment, cu concursul administrației locale, care facilitează investițiile imobiliare în detrimentul dezvoltării armonioase, cu restricții.

ONG-ul Bistrița Civică încearcă prin aceste dezbateri să implice cetățenii din municipiu în luarea deciziilor și să creeze un pol care să stopeze derapajele administrației locale.

Până acum, Ovidiu Crețu a ignorat toate propunerile ONG-ului argumentând că aleșii locali și-au obținut mandatele în urma alegerilor din 2016 și în consecință au dreptul să decidă în numele celor 90.000 de cetățeni…

13 notes
721 views
bookmark icon

13 thoughts on “FOTO – VIDEO: Puțini, dar inimoși: 50 de bistrițeni au participat la dezbaterea pe urbanism! Oare primarul Crețu va ține cont de mișcarea de rezistență?

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *