Puțini pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă. Unii dintre ei nici măcar nu cred că au fost infectați cu noul coronavirus

Pacienții din Bistrița-Năsăud care s-au vindecat de COVID-19 nu prea sunt interesați să doneze plasmă, deși pot contribui astfel la salvarea altor pacienți aflați în stare critică. Puțini sunt cei care au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița pentru a dona plasmă. În plus, mulți dintre pacienții care au fost asimptomatici sau care au avut o formă ușoară de boală refuză să creadă că ar fi fost infectați cu acest virus.

Sunt foarte mulți pacienți vindecați, care sunt contactați de către Centrul de Transfuzie în vederea donării de plasmă și, din păcate, majoritatea refuză. Din câte am înțeles, unii dintre ei nici măcar nu recunosc că au avut boala. Astfel, recoltarea de plasmă întâmpină probleme pentru că pacienții vindecați nu sunt cooperanți”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Cele afirmate de Gabriel Lazany sunt confirmate și de conducerea Centrului ce Transfuzie Sanguină Bistrița.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița, dr. Adina Beudean, a declarat pentru Ziar de Bistrița că 125 de persoane din Bistrița-Năsăud sunt eligibile pentru a dona palsmă. Dintre acestea, 74 au fost contactate de reprezentanții centrului pentru a li se transmite că au posibilitatea de a dona și a ajuta astfel la salvarea altor vieți. Cu toate acestea, doar 10 au ales să doneze.

Dr. Adina Beudean confirmă și faptul că există situații în pacienții vindecați nu cred că ar fi trecut prin această boală sau nu recunosc acest lucru, însă există și altfel de situații, în care oamenii afirmă că pur și simplu s-au săturat și au nevoie de liniște, având în vedere că au petrecut cel puțin 14 zile în spital.

În schimb, aceeași sursă a mai adăugat că există totuși și un exemplu pozitiv – un pacient vindecat de COVID-19 care a donat deja de două ori plasmă și care, la finalul acestei săptămâni, va mai face încă o dată acest gest.

Plasma recoltată de la donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienților critici infectați cu COVID-19, în general celor aflați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Potrivit managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany, rata de deces în această secție este de 50 la sută, cu toate că pacienților li s-a administrat și plasmă și au beneficiat și de altfel de tratamente.

”S-a administrat și plasmă convalescentă, am făcut și tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficiența oricărui tratament la pacienții gravi este destul de redusă. Rata de decesul în Terapie Intensivă este undeva la 50%”, a mai spus Lazany.

Doi pacienți de la SJU Bistrița au beneficiat de terapie cu plasmă hiperimună

Doi pacienți confirmați cu COVID-19 și internați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au beneficiat de terapie cu plasmă hiperimună, prelevată de la donatori vindecați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Bistrița, Camelia Strungari, este vorba despre o femeie de 72 de ani și un bărbat de 75 de ani. Însă, din păcate, ambii au decedat.

”Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, din orașul Năsăud, internată la Secția Covid etaj 4 în data de 2 mai, care a fost confirmată Covid-19 în data de 4 mai. Pe fondul complicațiilor, pacienta a fost transferată în data de 5 mai la Secția ATI, unde a rămas până a doua zi, când a revenit la Secția Covid etaj 4. În data de 9 mai a fost transferată din nou la Secția ATI, însă din păcate a decedat în data de 18 mai. Comorbidități: hipertensiune esențială primară, ateroscleroză de aortă, fibrilație atrială paroxistică. Cel de-al doilea pacient este un bărbat în vârstă de 75 ani, din localitatea Blăjenii de Jos, internat din data de 6 mai la Secția Covid etaj 4, când a și fost confirmat Covid-19. În data de 11 mai a fost transferat la Secția ATI, dar din păcate organismul său a cedat, fiind declarat decesul în data de 26 mai. Boli asociate: cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială, angor de efort”, a precizat Camelia Strungari.

În acest moment, la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a SJU Bistrița sunt internați 6 pacienți confirmați cu COVID-19.