RAAL va înființa un nou punct de lucru pe strada Zefirului, unde intenționează să construiască o hală pentru producția de piese metalice

Compania bistrițeană RAAL, cu o experiență de peste 30 de ani în producerea de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil, va construi o nouă hală pentru producția de piese metalice în Bistrița.

Investiția va fi realizată pe un teren care aparținea firmei NICMAR Danci situat pe strada Zefirului, dar pe care compania RAAL l-a achiziționat anul trecut.

RAAL a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud emiterea acordului de mediu pentru a putea derula noua investiție.

Potrivit proiectului depus la APM B-N, într-o primă etapă, acesta prevede:

  • construirea unei hale pentru producția de piese metalice – HALĂ SCULĂRIE, cu suprafața construită Sc = 2.415 m2, în regim de înălțime P+Eparțial  ;
  • reabilitarea atelierului de reparații utilaje, imobil parter, cu suprafața Sc = 559 m2;
  • reabilitarea spațiului de parcare acoperit din incintă (corpul C8 din planul de situație);
  • realizarea a 6 locuri de parcare paralel cu strada Zefirului, lângă hala de sculărie;
  • spații verzi amenajate în această etapă – cca. 300 m2;
  • asigurarea accesului auto și pietonal pe parcelă, prin reabilitarea / refacerea parțială a căilor de acces existente.

După finalizarea lucrărilor, atelierul de reparații utilaje va avea destinația de magazie sculărie și va fi compartimentat în mai multe sectoare. De asemenea, și hala de sculărie propusă va fi compartimentată pe sectoare.

În proiect se mai precizează că în construcțiile propuse / reabilitate se vor reloca mașinile/utilajele din secția actuală de sculărie (de la sediul S.C. RAAL S.A. din municipiul Bistrița, str. Industiei, nr. 7): ferăstraie pentru debitat metal, strunguri, mașini de frezat, mașini de rectificat, cuptot pentru tratare termică, mașini de acscuțit, etc., dar și mașini și utilaje noi, care se vor achiziționa ulterior: cuptor de călire în vid, mașini pentru electroeroziune, mașină pentru rectificare plană, ghilotină, strung clasic mare și mic, mașină pentru debitare cu plasmă și oxiacetilenă, 1 presă hidraulică 100-150 t și 1 presă mecanică 100-150 t.

Punctul de lucru va fi deservit de circa 110 persoane (personal de conducere și personal de execuție, care va lucra în două schimburi).

Fabricile RAAL din Bistriţa şi Prundu Bârgăului produc sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.

Printre clienţii RAAL se numără și companii precum Manitou, John Deere, Class, Carrier, Liebherr, Kaiser, Continental Germania sau Renault Truck Defence din Franţa și multe altele.

FOTO: www.raal.roCaricatură

Ziar de Bistrita