La capitolul bani europeni, administrația PSD- Radu Moldovan e-n plop! Au papagalul mare dar NU-s în stare să facă administrație și trimit înapoi banii de drumuri! Așa ceva NU s-a mai văzut nicăieri în lume!

 

Consiliul Județean a susținut a doua conferință de presă în care nu au anunțat nimic nou! O primă ieșire publică a avut loc săptămâna trecută, prin care a fost anunțat din nou Niculae ca fiind candidatul oficial al PSD. Astăzi, alianța PSD – ALDE a prezentat situația unor drumuri județene care au fost modernizate din fonduri PNDL și ulterior s-a înlocuit finanțarea.

S-a găsit o șmecherie tehnică și drumurile județene au fost conectate la rețeaua TEN – T.  În realitate, aceste drumuri NU fac parte din rețeaua TEN – T ci a fost o găselniță pentru a putea înlocui sursa de finanțare .

Prin Ordinul M.D.R.A.P. nr. 5259 din 06.07.2018 s-a aprobat Ghidul Solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor – Apelul: POR 2018/6/6.1/6 PROIECTE NEFINALIZATE, Apel naţional pentru regiunile mai puţin dezvoltate pentru Axa prioritara 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Harta coridoarelor TEN- T. Județul BN nu e pe lista acestor coridoare, dar cu toate astea s-au introdus anumite drumuri județene.

În realitate vor intra în județ MAXIM 20 – 25 de MILIOANE de euro în plus față de ce aveam prin PNDL!

Pe 106 km lucrările au fost deja executate, drumurile fiind recepționate, iar administrația județeană și Guvernul României vor primi înapoi banii investiți, adică circa 106 milioane lei (22,26 milioane euro).

De asemenea, 88,76 km de drumuri județene sunt în diferite stadii ale procedurii de achiziție publică, investiția privind modernizarea acestora fiind estimată la 242,6 milioane lei (50,94 milioane EURO).

În urma licitațiilor, lucrările vor  scădea vizibil și dacă ar fi să comparăm cu valoarea lucrărilor executate deja (100 de km cu 22 milioane de euro), sumele efective care ar intra în județ în urma finanțării europene pt cei 88 de km  rămași, ar fi de aproximativ 20 de MILIOANE de euro. 

Cu toate astea, propaganda PSD-istă susține că s-au atras 100 de milioane de euro din cei 165 puși la dispoziție pe această axă de rezervă. PSD_iștii NU țin cont că la momentul atragerii finanțării, erau finalizate peste 50% din lucrări, de pe alte surse și că sumele EFECTIVE ce vor intra în județ vor fi de maxim 20-25 de MILIOANE de euro.

De unde vin banii?

Finanțarea europeană a fost alocată de pe alte axe, pentru a se putea raporta un procent ridicat de fonduri atrase. peste 50% din drumurile județene cuprinse în programul de finanțare europeană erau aproape-finalizate , la momentul în care s-au semnat contractele. Pentru tronsoanele finalizate s-a găsit soluția înapoierii banilor din PNDL.

În unele cazuri este vorba de turnarea unui covor bituminos, nicidecum de o reabilitare completă a drumului. În afara acestei găselnițe prin care s-a înlocuit sursa de finanțare pentru unele drumuri care erau finalizate sau în stadiu avansat de modernizare, Consiliul Județean are aproximativ 90 de milioane de euro atrași în actualul exercițiu financiar. (mai puțin decât sumele pe care le-a atras municipiul Bistrița).

În rest, investițiile din județ s-au realizat prin Proiectul Național de Dezvoltare Locală iar primarii au preferat să jongleze cu acești bani, în loc să se axeze pe investiții ne-rambursabile.

Spre exemplu, Consiliul Județean a derulat ZERO proiecte europene în primul mandat 2012 – 2016 și fără nimic de inaugurat, Moldovan a confiscat prin panglicare cam tot ce s-a finanțat anterior sau ce era în curs de implementare, de anumiți primari: stații de tratare, rețele de canalizare, drumuri agricole etc.

Investițiile Consiliului Județean sunt cele de modernizare a drumurile județene aproximativ 100 de kilometri aflați în lucru sau finalizați. (din care aprox. 80 km are Drumul Transilvaniei, care se află în stadiu de modernizare). Acestea sunt proiectele cu care ar trebui să se laude președintele Consiliului Județean, proiecte în cei 6 ani, care adunate NU depășesc 90 de MILIOANE de euro!

Proiectele pe care și le poate asuma Radu Moldovan !

În mandatul actual a prins proiecte europene în valoare de maxim 90 de milioane de euro și peste tot trâmbițează investiții totale de 1.3 MILIARDE de euro! O aberație!

– modernizarea clădirii DGASPC din Bistrița – obiectiv ce se realizează din bugetul județean (1 MILION de euro)
– Poarta Transilvaniei – 40 de MILIOANE de euro, proiect finanțat din bani europeni și din PNDL, aflat în derulare.
– Castelul Posmuș – 5 MILIOANE de euro, bani europeni, proiect în implementare.
– cele 2 blocuri ANL pentru medici și pentru personalul din administrație (CJ a pus la dispoziție terenul, iar finanțarea bocurilor a venit prin Ministerul Dezvoltării)
– proiectele pentru asistații social, derulate în Rodna, Teaca, Lechința și Bistrița Bârgăului, în valoare totală de 20 de milioane de euro. (5 milioane de euro/comună).- proiectele europene pentru modernizarea unor drumuri județene, finalizate din bani europeni, prin care practic s-a înlocuit sursa de finanțare și s-au trimis înapoi banii din PNDL.
– Modernizarea Cienema Dacia (aprox. 1 MILION de euro).
– Drumul Blajului ( un drum care face legătura între DN 17 și Colibița, un drum relativ-scurt, dar de impact). Reamintim că pentru acel drum, s-au plătit lucrări suplimentare de 600.000 de euro.

– MAXIM 20 – 25 de MILIOANE de euro pentru drumurile județene ce vor fi realizate din bani europeni, ca urmare a șmecheriei cu conectarea la infrastructura europeană, respectiv unul din  coridoroarele TEN – T.

PNDL 1 și 2 sunt programe care NU depășesc 100 de MILIOANE de euro alocați până acum! Astea l-au ajutat pe Moldovan să devină baronul primarilor!

În ultima zi ca premier, Victor Ponta a semnat o Ordonanță de Urgență prin care județului s-au alocat 63 de milioane de euro prin PNDL 1. Au fost sumele cu care PSD-ul și-a atras primarii din întreg județul și prin care Organizația condusă de Radu Moldovan a reușit să se întărească după alegerile locale și parlamentare din 2016.

 

După ce Dragnea a preluat PSD-ul, Radu Moldovan a primit bani prin PNDL 2. Teoretic, prin PNDL 2, județul va primi 150 de milioane de euro, în perioada 2017 – 2020). Acești bani vor merge către toate cele 62 de primării din Bistrița-Năsăud, plus Consiliul Județean, dar NU există garanția că toate proiectele promise primarilor vor intra la finanțare.

Radu Moldovan confiscă tot ce-au făcut primarii PSD!

În exercițiul financiar 2007 – 2012, Municipiul Bistrița a derulat proiecte europene de aproximativ 30 de MILIOANE de euro și în exercițiul financiar 2016 – 2020 are în derulare proiecte estimate la 100 de milioane de euro( dar sumele vor scădea considerabil, în urma licitațiilor).

Pe exercițiul financiar 2014 – 2020, orașul Beclean are proiecte europene estimate la 30 de milioane de euro, dar NU toate sunt semnate încă.

Cele 62 de primării din județ au proiecte europene de mici dimensiuni 1-2 milioane de euro/comună, iar restul programelor depind de programele PNDL 1 și PNDL 2. La un total, investițiile pe care și le asumă Radu Moldovan se ridică la maxim 90 de milioane de euro în 6 ani… proiecte exclusiv ale Consiliului Județean.

Celelalte proiecte NU au legătură cu Guvernarea PSD și nici cu Radu Moldovan fiind vorba de sume care includ proiectele Primăriei Bistrița, a Becleanului sau a altor primării, fără legătură cu Guvernarea PSD, accesate strict pe competență administrativă.

Banii alocați prin PNDL reprezintă finanțări pentru proiectele de investiții derulate de primari și au fost folosiți pentru modernizarea unor drumuri comunale, străzi și ulițe, pentru reabilitarea unor unități de învățământ, extinderi ale rețelelor de canalizare și alimentare cu apă. Au fost banii prin care președintele Consiliului Județean și-a negociat transferul de primari și a reușit să devină influent în județ. Asta deoarece până atunci confisca realizările începute și finanțate de Guvernul PDL.

Fonduri atrase de Consiliul Județean în 6 ani:

– modernizarea drumului județean Poarta Transilvaniei – 40 de MILIOANE de euro
– reabilitarea castelul Posmuș – 5 MILIOANE de euro
– Proiecte pentru asistații sociali din Rodna, Teaca, Lechința, Bistrița-Bârgăului: 20 de MILIOANE de euro.

Fonduri prin PNDL: – un tronson din Poarta Transilvaniei + vreo câteva drumuri județene – (20 de MILIOANE de euro).

Cel mai mare proiect încă neimplementat: master-planul de apă-canal etapa a II-a, proiect estimat la 230 de MILIOANE de euro și care trebuia să fie implementat din 2016! Co-finanțarea acestui proiect ar reprezenta 23 de MILIOANE de euro, fază în care NU s-ar exclude un împrumut!

Incapacitatea administrativă este evidentă, dacă analizăm faptul că se trimit înapoi bani către Guvern pentru 100 de kilometri de drum și se înlocuiește sursa de finanțare pentru a putea raporta la Bruxelles un procent mai mare de absorție pe infrastructură mare… În realitate se asfaltează tronsoane izolate de drum județean…

Un aspect vital: drumurile nu sunt reabilitate complet ( NU se intervine asupra fundației drumului cu este în cazul Porții Transilvane, cu podețe, rigole, șanțuri colectoare), ci se lucrează la suprafață… în unele cazuri fiind vorba doar de un covor asfaltic de 2-3 cm.

La o simplă analiză, lucrurile sunt clare și Radu Moldovan e penibil de-a dreptul când tooooot repetă suma de 1.300 de MILIOANE de euro, bani atrași în județ în ultimii 6 ani de Guvernare PSD! Aparatul de propagandă al PSD este extrem de puternic și prin repetiție se încearcă disimularea adevărului și transferul investițiilor de orice fel, către șeful PSD!

One comment

  1. Caraghioasa postare! Cred ca numai tu pricepi ! „papapagalul „,poate corectezi!