Raed Arafat zice de NOUL proiect de LEGE! Carantină pentru persoanele SĂNĂTOASE, izolare, restricții pentru persoanele venite din străinătate etc! Ce instituții pot apăsa „butonul roșu” și declanșa astfel de măsuri! Proiectul de lege va merge-n Parlament!

Raed Arafat a prezentat NOUL proiect de lege privind carantinarea, izolarea și măsurile de restricție ce pot fi luate de autorități în situații de risc biologic și epidemiologic . Documentul a fost prezentat astăzi, în cazul unei conferințe de presă, la care a fost prezent și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Practic, prin acest proiect se realizează cadrul legal pentru instituirea unor măsuri de carantinare, izolare, restricționare în situații considerate a fi de risc.

1. CARANTINAREA persoanelor reprezintă SEPARAREA fizică a persoanelor SĂNĂTOASE, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen , de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități,  la domiciliul sau în locația declarată de persoana carantinată.

Carantina se va referi la persoanele care sunt SĂNĂTOASE, dar care pot fi expuse, pot fi în perioadă de incubație etc.

2. IZOLARE reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor BOLNAVE cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate,aplicării unui tratament adecvat, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

Se vorbește de internarea pacientului în Spitale sau într-o unitate care aparține Spitalului, unde lucrează personalul Spitalului. Izolarea va avea loc inclusiv la domiciliu, dacă este depășită capacitatea Spitalelor și condițiile permit și boala permite, izolarea va avea loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, dacă este depășită capacitatea Spitalelor. – a completat Arafat.

Carantinarea persoanelor care sosesc din  străinătate!

Pentru persoanele SĂNĂTOASE care sosesc din străinătate din zone de risc epidemiologc ridicat – „decizia o ia Comitetul Național pentru Situați de Urgență, iar implementarea se face de Minsterul Sănătății și instituțiile subordonate care dau dispozițiile de carantinare, pentru persoanele care intră în România din diverse țări, indiferent care este țara din care provin.” – a spus Arafat.

Instituțiile „de forță” primesc puteri sporite în teritoriu

„Există posibilitatea, instituirii unori măsuri prin ordin al Comandantului acțiunii,  care după asta se validează de Comitetul Național. Vorbim de  Situațiile de Urgență care necesită o reacție imediată, care se supun ulterior aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Se plică în mod special, ca să NU se aștepte întrunirea Comitetului pentru luarea măsurile respective.

Prefecturile prin Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, la propunerea DSP-ului, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor, iar ordinul se emite cum s-a făcut până acum, prin ordinul Comandatului acțiunii.” – a completat Arafat.

Raed Arafat susține că-n spatele decizilor vor sta specialiștii!

„Nimeni nu ia decizia singur. Fie că este Comitetul Național sau Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și întotdeauna există o implicare a părților științifice, fie că vorbim de DSP, INSP, grupul de suport tehnico-științific, care face parte din Comitetul Național pentru Situații de Urgență, toate având în componență medici, epidemiologic, infecționiști, specialiști din toate domeniile ca să putem lua deciziile corecte.” – a declarat Raed Arafat.

Proiectul de lege abordează problema generală și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic.

Carantinare, izolare și restricții în caz de epidemie sau pandemie! Ce instituții pot apăsa „butonul roșu” și declanșa astfel de măsuri!

Situațiile în care se instituie măsurile de carantinare sau izolare:

– EPIDEMIE declarată prin Ordin al Ministerului Sănătății

sau

– Urgență de Sănătate Publică declarată de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății

sau

 – PANDEMIE declarată de directorul general al Orgnizației Mondiale a Sănătății

sau

 – eveniment neobișnuit sau neașteptat, identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea departamentului pentru Situații de Urgență  sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În aceste cazuri, pot fi luate măsurile de carantinare, izolare, de limitare a circulației etc.

Excepție: în caz individual, dacă un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioasă cu risc de transmitere comunitară, mai ales dacă vine cineva cu o boală care nu este bineidentificată, se suspicionează ca fiind ceva foarte contagios sau riscant pentru populație. De exemplu, dacă vine cineva din zonă endemică, cu o boală care NU este în România și medicul sesizează, medicul poate decide izolarea în unitatea respectivă și informează DSP. Adică, nu trebuie să aștepte ca ministrul să emită un ordin de izolare pe aceste boli. Medicul poate lua această decizie, până se iau măsurile la nivel național sau zonal. – a transmis Raed Arafat.

Ce ETAPE urmează până la instituirea LEGILOR privind carantinarea, izolarea și restricționarea!

Vă reamintim: CCR a considerat că ordinele de ministru privind internarea obligatorie și carantina în timpul epidemiei sunt neconstituționale pentru că nu sunt clare și nu oferă garanții pentru respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

După ce proiectul de lege va fi adoptat de Guvern, cel mai probabil chiar luni, actul va ajunge la Parlament pentru a fi discutat și votat, după care va ajunge la președinte pentru promulgare.

E o chestiune de săptămâni până când vor intra în vigoare noile reguli pentru că majoritatea parlamentară a anunțat că va vota proiectul Guvernul, dar cu modificările aduse pe care le consideră necesare.

Declarațiile INTEGRALE, privind NOUL proiect de LEGE!

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/631043147766336/