Eveniment

RAR Bistrița-Năsăud: Mai bine de jumătate dintre vehiculele verificate în trafic în prima jumătate a anului prezentau neconformități

 -  -  751


Peste 1.000 de vehicule care circulau pe drumurile publice din județul Bistrița-Năsăud au fost verificate, în semestrul I al anului 2022, de inspectorii Registrului Auto Român (RAR), mai bine de jumătate dintre acestea având neconformități tehnice sau legate de acte.

Într-un comunicat de presă, RAR precizează că în județul Bistrița-Năsăud au fost verificate 1.121 de vehicule.

”Dintre acestea, 56,65% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte. Din totalul autovehiculelor oprite, în 2,69% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 4,64% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 356 de amenzi contravenționale și au fost retrase 245 de certificate de înmatriculare. În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară”, se arată în comunicatul RAR.

La nivel național, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%);
  • emisiile poluante (24,32%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate la nivel național de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.

”Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, menționează RAR.

751 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.